La sfârșitul săptămânii trecute, pe o vreme superbă de toamnă, Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad a desfășurat proiectul „Ecoturism nautic în Parcul Natural Lunca Mureșului”.
Acest proiect, finanțat de către Consiliul Local Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, a pornit de la constatările specialiștilor în domeniu, că românii în general, nu cunosc, sau nu aplică noțiunile de turism ecologic, adică faptul că practicarea turismului, admirarea frumuseților naturii, trebuie să fie o activitate de respect, atât față de mediul înconjurător, cât și față de societate.
Mormanele de gunoaie lăsate în urma unor mese luate la iarbă verde, urmele focurilor făcute în mijlocul naturii, poluarea fonică, sunt doar câteva exemple care confirmă acest lucru.
Pe de altă parte, s-a luat în considerare că traseul parcurs de Mureș, în Parcul Natural, este încă insuficient cunoscut de tineri, în special, datorită faptului că acest parcurs poate fi străbătut, doar cu diferite tipuri de ambarcațiuni sau cu mijloace de transport specifice, lucru destul de costisitor.
Vremea superbă de toamnă, beția de culori reflectată în apa Mureșului, peripețiile de pe traseu, care au culminat cu „baia”, făcută de un echipaj al unei ambarcațiuni, au contribuit pe deplin la reușita acestui proiect, încadrat în categoria „sănătate sport și recreere, care are ca și prioritate, dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor de timp liber, vacanţă, sport şi turism pentru tineri.
Echipa de proiect – responsabil de proiect prof. Marius Cirin – speră că achizițiile cognitive și motrice dobîndite în cadrul acestei activități vor contribui la creșterea gradului de conștientizare al participanților și beneficiarilor, cu privire la importanța practicării unui turism curat și la virtuțiile pozitive ale unui stil de viață sănătos, petrecut pe cât posibil în aer liber.
De asemenea, mai speră că materialele documentare strânse de aceștia, să contribuie la popularizarea acestui frumos traseu , în acest fel sprijinind strategia de dezvoltare a turismului arădean.
Obiective
Echipa de proiect, și-a propus, ca și obiective specifice, următoarele:
Să formeze participanților, deprinderi de mânuire a ambarcațiunilor de agrement (fără folosirea oricărui tip de combustibil); Să ecologizeze anumite porțiuni de pe albia Mureșului, prin colectarea gunoiului și a pet-urilor, care abundă din belșug, pe unele plaje; Să viziteze obiectivele turistice de pe traseu și să informeze participanții cu privire la valoarea lor istorică și culturală; Să țină lecții în aer liber cu privire la speciile de animale și floră, existentă în această arie protejată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!