Duminică s-a desfășurat în comuna arădeană Bata a X-a ediție a Festivalului Vânătorii, o manifestare devenită reper pentru iubitorii cinegeticii din partea de vest a țării și nu numai. Spun și nu numai pentru că ecourile acestui festival reverberează în toată țara și chiar și în străinătate, prin eforturile benefice ale primarului Ion Micurescu și prin poveștile (nu doar vânătorești!) duse departe în lume de către participanții la cele nouă ediții anterioare.
Ziceam deci că la Bata s-a întâlnit „toată floarea cea vestită” a vânătorilor și silvicultorilor din Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș, care au amenajat corturi și standuri cu produse culinare diferite, unele pregătite din timp (mezeluri, afumături, brânzeturi, produse de panificație, murături, băuturi) altele preparate la fața locului în ceaune aburinde, care răspândeau o mireasmă ademenitoare de la gulașul, fasolea sau mămăliga ce fierbeau la foc mititel.
Până să deguste produsele, numeroșii oaspeți care au umplut până la refuz incinta pensiunii „La Badea Ion” de la marginea satului Bata, au putut admira evoluțiile spectaculoase ale șoimilor dresați, ale câinilor în goană și hărțuirea mistrețului, au admirat și s-au pozat la panourile cu trofee și au putut achiziționa echipamente și scule de vânătoare și pescuit de la tarabele cu marfă de gen.
Bun venit!
La amiază, un sobor de preoți compus din pr. Matei de la parohia Bata, pr. Ciurlea de la Conop și pr. Ardelean de la Chelmac au oficiat o slujbă religioasă, apoi primitoarea gazdă Badea Ion – primarul comunei Bata, ing. Ion Micurescu – a adresat un cuvânt de bun venit și a prezentat onorații invitați: Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici – vicepreședinte CJA, Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad, Ioan Cristina – senator, Nicu Deme – director AJVPS Arad, Darău Petru – prorector UVVG Arad, Gheorghe Seculici – preşedintele CCIA Arad, precum și alți invitați de marcă din viața publică arădeană și din județele învecinate (primari, consilieri, profesori universitari, oameni de cultură, șefi de instituții publice, judecători, avocați, ziariști).
Rolul vânătorii
În cuvântările care au urmat a fost evidențiat rolul deosebit de important pe care-l are vânătoarea în păstrarea echilibrului natural prin menținerea faunei în limite acceptabile și eforturile care sunt necesare pentru ca impactul omului în natură să nu ducă la fenomene distructive, așa cum din păcate se observă în prezent pe plan local, național și mondial. Totodată, vorbitorii au felicitat gazdele pentru frumoasa sărbătoare a vânătorilor care a ajuns la a X-a ediție și care reprezintă un exemplu de urmat și pentru alți iubitori ai arcului și puștii.
Din program
Cu această ocazie, primarul din Bata, printr-un ceremonial emoționant, l-a investit cu titlul de „Cavaler al Vânătoarei” pe distinsul profesor universitar dr. Ioan Vintilă de la UVT, specialist recunoscut pe plan mondial în Genetica Moleculară, mare pasionat de vânătoare.
A urmat jurizarea produselor culinare ale grupelor de vânătoare prezente la Festival, făcută cu competență și maximă exigență de chef Mate Andraș și chef Mate Șandor, doi reputați arbitri de gastronomie. Cele mai apreciate standuri cu produse alimentare specifice vânatului au fost ale grupelor Milova, Bata Fiac, Zăbalț, Lipova, Monoroștia și UVVG Arad.
De mare interes s-au bucurat panourile cu trofee vânătorești, expoziția de rase de câini și tarabele cu produse tradiționale românești, precum imensele pite de Pecica sau mezelurile oferite de Ghiță Măcelarul.
Spectacolul folcloric susținut de Lioara Boșcu, Roxana Chiriță și alți interpreți îndrăgiți a completat un minunat eveniment, de la care participanții au plecat cu impresii de neșters.
Cuvântul primarului
Primarul Ion Micurescu a declarat la finalul festivalului: „Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și au dat ajutor la reușita acestui festival, în primul rând CJ Arad, conducerii AJVPS și colaboratorilor mei din comuna Bata. Apoi vreau să mulțumesc prietenilor primari și vânători din județul Arad și din alte județe, care au onorat invitația noastră și au venit să ne fie alături în această zi de sărbătoare. Totodată, vreau să răspund pe această cale, la două întrebări care mi s-au pus de-a lungul timpului: 1. De ce acum? Răspunsul este că în data de 20 septembrie Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Eustațiu, cel care s-a creștinat prin puterea dumnezeiască revelată lui printr-un cerb pe care îl vâna. Așadar, în prima duminică după 20 septembrie am hotărât să organizăm festivalul nostru. A doua întrebare este: De ce organizăm acest festival? Răspunsul este simplu: nu trebuie pus semnul egalității între vânătoare și ucidere. Vânătoarea nu are scopul uciderii unor ființe nevinovate, ci este practicată legal, de oameni care iubesc animalele, le protejează și le mențin într-un număr optim pentru arealul în care trăiesc. Nicicând în istoria omenirii vânătoarea nu a fost practicată de ucigași, ci de oameni conștienți de ceea ce fac. Vânătoarea este condiționată social-istoric, a apărut încă din cele mai vechi timpuri și a evoluat, de la nevoia de hrană din trecut la scopurile economice, ecologice și de divertisment de astăzi. Am considerat că slujitorii zeiței Diana au nevoie de o sărbătoare numai a lor și mă bucur că inițiativa de acum 10 ani a devenit tradiție și este apreciată la justa valoare de toată lumea”.
Dorin Ocneriu
Citiți principiile noastre de moderare aici!