63.644 de elevi sunt așteptați, în anul școlar 2019-2020, în băncile școlilor și grădinițelor din județul Arad. Cei mai mulți vor fi în ciclul primar (clasele I-IV) – 18.623, ciclu urmat de cel gimnazial (clasele V-VIII), cu aproape 15 mii de elevi. Peste 13 mii vor fi elevi de liceu în anul școlar ce stă să înceapă, în timp ce Aradul va avea și 10.699 de preșcolari în învățământul de stat. Alții 2.167 vor urma forme de învățământ particular, iar aproape 850 învățământul step by step, în ciclurile preșcolar și primar. Peste patru mii de tineri vor urma cursurile școlilor profesionale sau postliceale, dintre aceștia peste o mie urmând să studieze în școli particulare. Totodată, județul Arad va avea și 773 de elevi care vor frecventa cele trei unități de învățământ special – Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Liceul Special „Sfânta Maria” și Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu.
„Prea puține profesionale”
Cei peste 60 de mii de elevi vor lua parte la procesul educațional în 140 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și altele 20 private. Cele mai multe – 77 – sunt școli gimnaziale, urmate de 39 de licee sau colegii publice și unul privat. Conform celor de la Inspectoratul Școlar Județean Arad, „rețeaua școlară este dezechilibrată, pentru că avem un număr redus de școli, respectiv un număr insuficient de clase de învățământ profesional”. Pe lângă cele 160 de unități cu personalitate juridică, mai există și 290 de grădinițe și școli gimnaziale fără personalitate juridică, arondate celor 160 menționate.
84% sunt ocupate
În ceea ce privește personalul didactic, din cele 4.650 de posturi didactice din județ, 3.935 sunt ocupate, reprezentând aproximativ 84% din total. 4.241 de posturi sunt în învățământul de masă, iar altele 299 în învățământul special. Din cele aproape patru mii ocupate, peste 450 sunt ocupate pe o perioadă determinată. „Pentru posturile rămase neocupate de titulari se organizează concursul județean pentru ocuparea posturilor și catedrelor rămase vacante sau rezervate, în următoarele etape de mobilitate”, spun cei de la Inspectoratul Școlar.
Investiții de 200 de milioane
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale a alocat de la bugetul de stat, prin diferite proiecte accesate de autoritățile locale din județul Arad, 199 de milioane de lei instituțiilor de învățământ din județ. În municipiu, în anul 2019, se lucrează la Școala Gimnazială „Ilarion Felea”, Școala Gimnazială „Aron Cotruș”, Grădinița PP nr.8 și colegiile Economic și „Ghiba Birta”. Cât despre județ, în 34 de unități școlare din localități precum Zărand, Cintei, Buteni, Berindia, Păulian, Apateu, Brazii sau Beliu se lucrează, investiția totală fiind de aproximativ 63 de milioane de lei.
Vor avea toalete!
Bucurie mare vor avea elevii din zece unități școlare ale județului. Nu de la începutul anului școlar, însă, ci, cel mai probabil, abia pe la finalul acestuia. Este vorba despre școlile care au fost finanțate de către Guvern pentru a fi dotate cu grupuri sanitare „de secol XXI”. „În vederea realizării de grupuri sanitare la unitățile școlare care au avut grupuri sanitare de tip latrină și nu au putut obține autorizație sanitară de funcționare, IȘJ Arad a informat 16 Unități Administrativ Teritoriale pe raza cărora se află cele 23 de școli cuprinse în HG 363/2019, să întreprindă demersuri legale pentru achiziția de lucrări”, informează IȘJ Arad. Astfel, la zece unități sunt deja început lucrările, ce vor costa în jur de 470 de mii de lei, pentru alte 13 unități desfășurându-se achiziția publică de lucrări.
Multe fără autorizație
Și că tot veni vorba de autorizații, menționăm că există 94 de clădiri de unități de învățământ neautorizate sanitar, dintre care opt private și 84 publice, 35 de unități de învățământ de stat neautorizate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, IȘJ-ul menționând și faptul că 336 de unități de învățământ de stat nu necesită autorizație ISU. Cât despre paza școlilor, avem în județ 59 de unități asigurate cu pază umană, 103 dotate cu sistem de supraveghere video și 52 care le au pe ambele. Totuși, avem și 237 de unități de învățământ de stat în județ care „nu dispun de pază umană și nici de sisteme tehnice de supraveghere video”, astfel că sarcina păzirii acestor obiective revine polițiștilor, jandarmilor, poliției locale sau…profesorilor de serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!