„Educația fizică și sportul – prezent și perspective” se dorește a fi o tribună deschisă pentru toți cei interesați de acest fenomen: profesori, antrenori, studenţi, elevi, specialişti din diverse domenii, iubitori ai activităţii fizice – a spus în deschidere responsabilul de proiect, prof. Marius Cirin, iar obiectivele noastre sunt de actualitate în contextul în care studiile arată că sănătatea tinerei generații este precară, fiind tot mai puțin preocupată de practicarea exercițiului fizic. Combaterea acestui fenomen este o prioritate în alte țări, iar activităţile sportive formale și nonformale sunt considerate determinante în promovarea unei vieți sănătoase.
Au luat cuvântul Diana Achim, directorul Colegiului Național „Moise Nicoară”, care s-a implicat fără rezerve în reușita acestui proiect, salutând inițiativa colegilor de educație fizică și sport, conf.univ. dr. Francisc Schmidt, reprezentând Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, în calitate de inițiator și membru în echipa de proiect, prof. Paul Barta, inspector la Inspectoratului Școlar Județean Arad și domnul profesor Octavian Lupei, omul de la care a pornit acum șaisprezece ani ideea și care, de multe ori prin eforturi financiare proprii, a contribuit la reușita edițiilor anterioare.
Vineri, C.S. Experiența Multisport Arad a prezentat problema voluntariatului național și internațional la evenimentele sportive. Alpinistul arădean de talie mondială, Zsolt Torok, un prieten obişnuit al manifestării, a prezentat deschiderea unei noi rute spre vârful Pumori, o premieră în Himalaya realizată de o echipă românească, din care a făcut parte. Descrierea acestei recente ascensiuni a ținut cu sufletul la gură auditoriul, care, la final, a pus numeroase întrebări. Zsolt a răspuns cu amabilitatea și modestia care-l caracterizează.
Sâmbătă lucrările sesiunii au continuat cu teme diverse: Reinhardt West a prezentat noutățile din sporturile nautice; lector univ. dr. Lucian Popa, antrenor emerit și fost arbitru internațional de gimnastică, a lămurit problematica arbitrajului în gimnastica artistică; lector univ.dr. Viorel Ardelean a vorbit despre proiectul transfrontalier desfășurat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, împreună cu instituţii din Ungaria şi Slovacia; educaţia timpurie educația fizică a fost tema propusă de profesoarele Klein Adriana şi Laura Aslău; instructorul sportiv Ghiţă Lăcătiş, de la Asociaţia Ama-Tur, a prezentat tenisul de masă la nivel de amatori în România; profesorii Marius Cirin şi Mihaela Chira au prezentat un film despre proiectul Cu barca şi bicicleta prin Parcul Natural Lunca Mureşului, care urmăreşte dezvoltarea unui turism alternativ şi promovarea traseului parcurs de Mureş în aria protejată; profesorii Mărcuş Daniel şi Tomuţa Simona s-au arătat preocupaţi de Educaţia fizică şi sportul pentru sănătate; Borlea Liviu, Petcuţ Raul, Mărcuş Daniel au prezentat Proiectul educațional regional Cupa Fair-Play şi Crosul Olimpic; profesor Crişan Mircea a vorbit despre „Vis de campion”; twirling şi majorete – origine, istoric, competiţii, o temă propusă de profesor Erdei Emese, s-a concretizat într-un work-shop, de real interes pentru profesorii prezenţi, ţinând cont de popularitatea în creştere a acestor ramuri sportive. Pe lângă dezbaterile teoretice, au avut loc și demonstrații practice de oină și sporturi nautice.
Și această ediție a sesiunii internaționale de referate și comunicări științifice „Educația fizică și sportul – prezent și perspective”, ediția a XVI-a, a fost o reușită, participanții plecând îmbogățiți spiritual și profesional.
M.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!