A noua ediţie a sesiunii internaţionale de referate şi comunicări ştiinţifice „Educaţia fizică şi sportul-prezent şi perspective”, s-a desfăşurat, recent, la Grupul Şcolar „Sava Brancovici” din Ineu.
Manifestarea un brand al Asociaţiei Profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport din judeţul Arad, ajunsă una tradiţională şi cunoscută în rândul specialiştilor şi iubitorilor activităţilor fizice de la noi din ţară şi străinătate, a avut la bază un proiect finanţat de Consiliul Judeţean, prin Centrul Cultural.
Parteneri la acest proiect au mai fost: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Inspectoratul Şcolar, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Asociaţia judeţeană „Sportul pentru toţi”, Asociaţia judeţeană de oină, Parcul Natural Lunca Mureşului, Foto-club Arad.
Programul sesiunii, unul variat şi interesant a cuprins numeroase puncte de interes. Amintim câteva:
Work-shop-ul „Maratonul marilor pereţi”, susţinut de către alpinistul Zsölt Torök din Arad, unde participanţii care au vizionat escaladarea mai multor masive extrem de dificile din munţii Alpi, au dezbătut diferite aspecte privind echipamentul, antrenamentul, alimentaţia în alpinism.
– Work-shop-ul „Oina- jocul românilor de pretutindeni” susţinut de profesorul Octavian Lupei, de la Şcoala Generală Dieci, jud. Arad, unul dintre puţinii promotori ai acestui joc sportiv naţional, din vestul ţării, a venit să prefaţeze un curs pentru profesori, care se va desfăşura la Casa Corpului Didactic din Arad şi unde domnia sa încearcă să transmită colegilor cunoştiinţele sale, ca acest sport naţional să nu se piardă în uitare.
– Work-shop-ul „Pedagogie experienţială în dezvoltarea comunităţii, drumuri noi, forme noi ale conduitei profesionale”, manager formator Bányai Sándor, Asociaţia Profesională “Aventuri şi Vise” Budapesta.
Timp de trei ore în cadrul acestui atelier, participanţii în echipament adecvat au desfăşurat o activitate practică, în care au fost instruiţi cum copiii, pot să dobândească experienţă prin joc, cum pot ei să-şi trăiască impresiile bune şi rele, să desfăşoare munca în echipă şi să caute provocările în acest mod.
Tot în cadrul acestei sesiuni, a fost lansat numărul 19 al revistei Olimpia, organ publicistic al Asociaţiei Profesorilor de Educaţie Fizică şi Sport din judeţul Arad, una dintre puţinele existente în peisajul literaturii de specialitate de la noi din ţară.
Revista cu un conţinut variat, care tratează diferite aspecte metodico-ştiinţifice, dar conţine şi informaţii din viaţa sportivă şi istoria domeniului, a apărut cu sprijinul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, Direcţiei pentru Sport şi Tineret şi Inspectoratului Şcolar.
În încheierea acestor rânduri, echipa de proiect formată din profesorii Marius Cirin, Octavian Lupei, Gabriel Iazbinscky, ţin să mulţumească conducerii Grupului Şcolar „Sava Brancovici” din Ineu, reprezentată prin domnul director Ioan Nicodin, şi doamna Dana Budea, care a pus la dispoziţia participanţilor toate condiţiile necesare ca această manifestare ştiinţifică să se desfăşoare fără cusur.
Proiect educatia fizica si sportul
Citiți principiile noastre de moderare aici!