Zilele acestea profesorii vor primi prima leafă după reducerile salariale cu 25%. Asemenea celorlalte sectoare bugetare şocul financiar îl vor resimţi după ce salariile mai mici vor intra în conturile personale şi se vor dovedi insuficiente, în cele mai multe situaţii, pentru plata facturilor lunare obligatorii, fără a lua în calcul eventualele rate la credite. Nu se mai poate discuta la aceste sume nici de calitatea actului educaţional, nici de performanţă, nici de demnitate ci doar de supravieţuire. O luptă pe care cadrele didactice sunt obligate să o ducă, la fel ca şi celelalte categorii bugetare, pentru nu se ştie câtă vreme de aici înainte. Din decembrie anul trecut şi până în acest moment, veniturile personalului din învăţământ au scăzut cu un procent de 42%, dacă luăm în calcul pe lângă ultimele reduceri (25%) şi procentul de 17% pierdut la salarii în momentul în care directorii şcolilor au renunţat la plata pe baza sentinţelor judecătoreşti obţinute în instanţă. Dacă mai adăugăm în unele cazuri şi pierderea salariului de merit (15%), atunci procentul ajunge la 57%.
Un profesor debutant (vechime între 1- 4 ani) îşi va începe viaţa la catedră pentru o sumă ce trece puţin peste 650 lei. Definitivatul nu îi va aduce decât o creştere nesemnificativă a salariului (10 – 20 lei) dar e un examen pe care e obligat să îl susţină în primii ani de învăţământ. După şase ani de catedră (categoria de vechime 6 – 10 ani) şi după obţinerea gradului II, un dascăl va primi în jur de 800 lei. Cele mai mari salarii se iau după 20 de ani de vechime în sistem şi după obţinerea gradului unu, dar rămân sub 2000 lei (în jur de 1700 – 1800 lei). Directorii instituţiilor de învăţământ au pierdut 1000 lei la salariu şi au, după ultimele reduceri, puţin peste 1950 lei. Aici intră şi sporul de conducere de 15%.
Dirigenţia creşte salariul
Un profesor care este şi diriginte are norocul să mai primească un spor de 10% din valoarea salariului, aşadar poate primi în plus între 60 – 180 lei. Orele suplimentare au fost reduse la un maxim de 3 pentru un profesor iar cuantumul adus în plus la salariu este ceva mai mult decât vreo patru bilete de tramvai.
Analizele contra cost
O altă surpriză a începutului de an a fost că analizele medicale obligatorii pentru tot personalul din învăţământ trebuie plătite din buzunarul propriu, deşi conform contractului colectiv de muncă ar trebui suportate de angajator. „Am făcut demersurile necesare pe lângă instituţiile abilitate pentru a se reveni asupra acestui fapt. Cei care le-au plătit deja trebuie să-şi recupereze banii” , a precizat liderul SDÎ Arad, Dănuţ Ieneşescu.
La judecată pentru vacanţă
Biroul Operativ al SDÎ Arad ne-a informat că în acest moment au demarat adunarea documentaţiei pentru acţionarea în judecată a ordonatorilor de credite datorită aplicării reducerii de 25% la indemnizaţiile de concediu. „Indemnizaţia de concediu nu intră sub incidenţa acestor reduceri. A fost comisă o ilegalitate pe care va trebui, din nou, să o reglementăm în justiţie”, a subliniat liderul SDÎ Arad.
Cei mai slabi plătiţi
Salarii foarte mici încasează personalul nedidactic (femei de serviciu, portari) care câştigă net un venit de 400-500 lei lunar.
„Modul în care se aplică legile la noi este revoltător” Dănuţ Ieneşescu
Monica Ardelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!