ARAD. Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad şi Asociaţia „Părinţi şi Profesori pentru o Şcoală Deschisă” Arad organizează Colocviul Internaţional „Educaţia trandisciplinară în învăţământul preuniversitar”. Colocviul care va avea loc joi, 15 noiembrie, între orele 9 și 20, la Hotelul Continental din Arad, va oferi trei forme distincte de participare: Conferinţe în plen, susţinute de invitaţi; Prezentări de lucrări în secţiunile colocviului (grupuri de discuţii); Masă rotundă/dezbatere.
Pionierat în Td
De ce acest colocviu în Arad şi de ce a acceptat acad. Basarab Nicolescu participarea? Ne răspunde prof. Camelia Circa-Chirilă: „Pentru că la Arad, la Colegiul Naţional «Moise Nicoară», în anul 2008-2009 s-a desfăşurat unul dintre primele experimente didactice transdisciplinare din lume şi primul din România, pentru învăţământul preuniversitar; Pentru că la Arad există şi lucrează eficient unicul Centru de Aplicaţii Transdisciplinare în Educaţie din România, destinat învăţământului preuniversitar (tot la C.N. «M. Nicoară»); Pentru că în Arad s-a editat prima revistă on-line, consacrată implementării metodologiei transdisciplinare în învăţământul preuniversitar – revista «T»”.
Participare
Pe lângă participarea de excepţie a academicianului Basarab Nicolescu, președintele Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare din Paris (C.I.R.E.T.), cel care a fundamentat teoretic și a consacrat conceptul de transdisciplinaritate în plan internațional, la colocviu va fi prezentă şi lect. univ. dr. Florentina Sâmihâian, expert în curriculum la Universitatea Bucureşti. De asemenea sunt înscrişi peste 200 de participanţi, din întreaga ţară: educatoare, învăţători, profesori din preuniversitar, formatori, profesori universitari, specialişti în transdisciplinaritate. Lucrarile colocviului sunt publicate într-o carte, pe suport electronic.
Finalitate
Colocviul are ca finalitate constituirea unui grup de lucru, la nivel naţional, care să vină cu soluţii concrete şi proiecte consistente şi eficiente de implementare corectă a educaţiei transdisciplinare în învăţământul românesc, să ofere consultanţă într-o viitoare construcţie curriculară.
„Se vor prezenta 25 de lucrări pe secţiuni şi trei conferinţe în plen” (Camilia Circa- Chirilă)
Citiți principiile noastre de moderare aici!