Scandal în toată regula în şcolile arădene, acolo unde profesorii au fost puşi, aşa cum aţi putut citi în materialul nostru de miercuri, să completeze formulare privind veniturile extraşcolare pe care le obţin. De miercuri, de când ştirea a apărut, şi până astăzi, mai toate părţile implicate s-au decis să ia poziţie sau să îşi justifice cererea. Pe subiect a intervenit chiar şi ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu. Profesorii s-au lăsat însă greu convinşi. Un lucru a reieşit clar: singurii profesori care sunt puşi să “dea cu subsemnatul” sunt cei din şcolile arădene.
La mijlocul săptămânii, profesorii au primit în şcoli formulare prin care trebuie să declare dacă dau sau nu meditaţii contra cost sau dacă au alte activităţi din care câştigă bani. Acţiunea a fost de atunci aspru criticată de cadrele didactice şi sindicate, fiind considerată ca fiind una abuzivă.
Potrivit Mediafax, în unităţile de învăţământ din Arad au fost distribuite, formulare, sub formă de „Declaraţie”, în care dascălii sunt puşi în situaţia de a da răspunsurile cerute: să îşi menţioneze numele şi funcţia şi să declare dacă obţin venituri din meditaţii, activităţi culturale, sportive sau din alte activităţi, după încheierea programului şcolar. Atunci, liderul Sindicatului democratic din Învăţământ, Dănuţ Ieneşescu, susţinea faptul că profesorii “nu trebuie să se lase intimidaţi de această acţiune, trebuie să ştie că au libertatea şi dreptul de a desfăşura orice activitate, renumerată sau nu, în afara programului de lucru. Acţiunea este una abuzivă şi poartă o tentă de presiune”.
Cadrele didactice declarau, la rândul lor, că au fost puse în situaţii neplăcute şi nu li se părea normal ca “statul să ne interogheze în acest fel dacă vrea să afle câţi profesori câştigă din meditaţii. Cei care dau meditaţii au deja obligaţia de a declara acest lucru la Fisc. Nu este firesc să mai fie interogaţi şi de alte instituţii”.
Tot atunci, însă, inspectorul şcolar general, Mirela Aldescu, declara, tot pentru Mediafax, că, de fapt, se lucrează la o situaţie statistică privind activităţile extraşcolare ale angajaţilor şi afirma că acţiunea „este perfect legală şi are loc la solicitarea ANAF”. “Directorii de şcoli au obligaţia să ne furnizeze aceste date, cum şi noi avem obligaţia să le centralizăm şi să le furnizăm ANAF”, declara Aldescu. Acţiunea viza aproximativ 5.000 de dascăli.
A doua zi, ISJ a revenit cu un comunicat de presă în care făcea precizarea că “solicitarea adresată de ISJ Arad unităţilor şcolare a fost făcută în baza cererii ANAF, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad şi în conformitate cu prevederile O.G. 92/2003. Unităţile şcolare au fost rugate să întocmească o listă a persoanelor din cadrul unităţii care efectuează prestări de servicii cu plată, după programul şcolar, în cadrul unităţii (în sistem after school, meditaţii, activităţi sportive, culturale etc.), fără nicio referire la eventuale declaraţii în acest sens”.
Ba mai mult, în comunicatul ISJ se preciza că vina pentru neînţelegeri ar putea aparţine şcolilor, în niciun caz ISJ: “Modalitatea în care şcolile s-au organizat pentru elaborarea acestei liste a fost strict la latitudinea conducerii acestora. Situaţia cerută se referă exclusiv la activităţile desfăşurate în incinta unităţilor şcolare, nu şi la cele pe care colegii noştri le pot avea în altă parte şi vizează relaţia între unitatea şcolară şi angajaţii care utilizează o parte din resursele materiale ale unităţii”.
Tot conducerea ISJ mai preciza că, din păcate, orice acţiune a inspectoratului “este interpretată imediat ca şi presiune sau abuz de unii reprezentanţi ai sindicatelor. Pentru noi, sunt inexplicabile în acest caz aceste reacţii care nu fac altceva decât să promoveze o atitudine de susţinere a evaziunii fiscale”.
Cert este că profesorii s-au văzut obligaţi să dea cu subsemnatul şi au fost informaţi că cererea vine de la ISJ!
Alte lămuriri au venit vineri de la Finanţele arădene, care i-au asigurat pe profesorii care au primit formularele că nu riscă să fie amendaţi în cazul în care refuză să le completeze, amenzile fiind aplicate doar celor care sunt depistaţi că obţin venituri nedeclarate la Fisc. “Doar în cazul în care constatăm desfăşurarea unor activităţi aducătoare de venituri nedeclarate se aplică amenzi, care pot fi până la o mie de lei”, a mai spus Arusti.
Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad, susţinea că “profesorii nu pot fi sancţionaţi dacă refuză completarea formularelor din care reiese dacă obţin sau nu venituri din activităţi în afara programului şcolar, cum ar fi cele din meditaţii” şi a adăugat că acţiunea derulată în judeţul Arad are ca scop obţinerea unor informaţii din şcoli care să poată fi confruntate cu baza de date a Fiscului privind profesorii care dau meditaţii şi declară acest lucru spre a fi impozitaţi: “Acţiunea a fost iniţiată de Fiscul arădean în căutare de noi surse de venituri care să fie impozitate, astfel de potenţiali plătitori fiind cadrele didactice care prestează servicii cu plată. Situaţia statistică ne foloseşte pentru a compara baza noastră de date cu informaţiile ce ne parvin din şcoli”.
Ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu, a sărit tot vineri în apărarea ISJ Arad, după ce nemulţumirile s-au adunat în şcolile arădene şi nu numai. “Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a răspuns, aşa cum este legal să o facă, unei solicitări a ANAF Arad referitoare la prestări de servicii cu plată în sistem after school, Ministerul Educaţiei nefăcând nicio cerere de acest fel la ISJ”, este declaraţia ministrului citată de Mediafax.
El a adăugat că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului încurajează dezvoltarea activităţilor legale în regim afer school, în interesul elevilor.
Întrebat, totuşi, dacă au mai fost judeţe în care în şcoli să fie distribuite declaraţii de gen şi în care să existe o astfel de solicitare din partea ANAF, ministrul Educaţiei a spus că singurul caz este la Arad! “Nu am primit informaţii că ar exista şi alte cazuri de acest fel”, a precizat Funeriu.
Adriana Barbu Dănilă
adriana,barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!