A demarat mega-investiţia italienilor în viitorul teren de golf cu 18 găuri de la Fântânele. Până în octombrie anul viitor, aşa cum ne-a precizat unul dintre reprezentanţii proprietarului terenului, întreaga investiţie va fi gata, iar iubitorii golfului vor fi întâmpinaţi în paradisul de la Fântânele.
Până atunci, firma arădeană Tehnodomus, cea care a câştigat licitaţia pentru execuţia întregii investiţii de la ieşirea din comună, lucrează în forţă nu doar la un obiectiv, ci la 11. La final, zona ar urma să atragă zeci, sute de jucători de golf, ar urma să creeze sute de locuri de muncă pentru locuitorii din zonă şi, bineînţeles, să schimbe radical faţa comunei Fântânele. Efectele viitorului teren de golf- Butterfly se simt deja în zonă-â.
La momentul lansării proiectului, la finele lui 2010, investitorii nu s-au sfiit să recunoască faptul că au ales locaţia dată pentru cei 1.730.000 metri pătraţi de teren destinaţi complexului de lux, suprafaţă neafectată de industrie şi poluare, pentru vecinătatea cu graniţa, dar mai ales cu Timişoara, pentru legăturile existente şi cele viitoare (drumuri naţionale, aeroporturi şi autostradă).
73 de hectare, pe care se execută acum lucrări, sunt ale complexului de agrement Butterfly Golf, din care 56 revin terenului de golf, spaţiul verde privat ocupând 350.000 de metri pătraţi, iar cel public 150.000 mp.
Societatea Bellavista, proprietarea investiţiei de aici, este italo-română, înregistrată în România, constituită din patru grupuri italiene din zona Brescia, care desfăşoară afaceri în sectorul serviciilor, construcţiilor şi instalaţiilor.
La una dintre construcţii – club house – se lucrează la fundaţie, clădirea principală, situată chiar în mijlocul terenului de golf, desenat ca un fluture, urmând a avea la final o recepţie, birouri administrative, spaţii comerciale, vestiare, zone de relaxare şi socializare, o sală de lectură, un salon de bridge, cinci săli de întreţinere, trei terase, piscine, o bucătărie etc. E vorba de o clădire cu etaj care va beneficia de locuri de parcare acoperite la parter pentru maşinile de golf. Doar pentru a înţelege investiţiile ce prind contur în această perioadă la Fântânele vă indicăm faptul că acest imobil se întinde pe 3.816 mp, că are o suprafaţă desfăşurată de 4.862 mp, aria utilă, şi că este una dintre cele câteva construcţii de gen care vor fi finalizate pe terenul Butterfly Park. Doar piscina din vecinătatea acestei clădiri are 350 mp.
Terenul, pregătit pentru înierbare
Chiar şi terenul care va avea 18 cupe, cu posibilitatea de extindere la 27, prinde contur acum. Potrivit inginerilor care supraveghează îndeaproape lucrarea (sub privirea vigilentă a beneficiarilor proiectului), terenul este deja pregătit pentru înierbare, pe moment lucrându-se la istalaţiile de irigat şi drenaj. Dacă ai putea vedea de sus parcul, ai observa deja desenul în fluture al terenului de golf întins pe 56 de hectare. Doar luciul apei (vor fi amenajate aici mai multe lacuri) ocupă 68.000 mp, iar buncărele de nisip 16.112 mp. Tot pentru a contura dimensiunile investiţiei, putem aminti aici că muncitorii de la Tehnodomus lucrează în aceste zile la cei 30 de kilometri de sisteme de irigaţii şi la cei 7 kilometri de sisteme de drenaj.
Angajaţii firmei arădene au început, în fapt, lucrul şi la centrul administrativ, destinat mai ales celor care se vor ocupa de bunul mers al parcului. Întinsă pe 7.000 mp, clădirea se va învecina cu două terenuri de tenis cu vestiare şi un teren multifuncţional. La centrul administrativ, săpătura mecanică este deja făcută, ca de altfel şi pregătirea pentru începerea cofrării.
Patru străzi principale
Tot acum prind contur şi cele patru străzi principale ale viitorului complex, poate cea mai importantă dintre acestea fiind strada cu nr. 4, care asigură legătura între drumul care leagă Fântânele de Frumuşeni de club house, inima investiţiei. Responsabilii executantului lucrării speră că cele patru străzi vor fi finalizate în toamnă, odată cu utilităţile. Munca la utilităţi – canalizare, apă, curent – a demarat şi ea.
Un pod
La final, în zonă vor fi realizate şi câteva podeţe din lemn peste canalul de aduncţiune Mureş-Tisa Nouă, care străbate terenul (canal care va fi curăţat), dar şi un pod mare peste acesta (de 38 de metri lungime).
Şi un centru sportiv
De parcă munca nu s-ar fi întins peste tot, Tehnodomus a început şi lucrarea care vizează ridicarea centrului sportiv polivalent (de curând se turna fundaţia în zona vestiarelor). Aici vor exista săli de sport, două piscine, teren de fotbal de dimensiuni normale cu gazon sintetic, două terenuri de tenis, un teren polivalent a cărui suprafaţă de joc va fi tartanul, un teren de volei pe nisip, parcări.
Jumătate pe bani europeni
La începutul lunii decembrie 2010, proiectul de realizare a unei „Baze de agrement cu terenuri de golf, de sport, piscine, funcţiuni complementare (club, vestiare, depozite, cabină poartă), căi de acces, parcări, utilităţi aferente bazei de agrement, comuna Fântânele” a fost lansat oficial. Finanţat prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“, proiectul celor de la S.C. BELLAVISTA GOLF VILLAS & RESORT S.R.L urma să se deruleze pe 29 de luni, valorează totală a investiţiei fiind de 84.567.356,20 lei, din care 43.628.095,00 lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.
În august 2010, complexul Bellavista Golf Butterfly Resort a primit autorizaţia de construcţie pentru cele 11 obiective de investiţii, în baza unui plan urbanistic de zonă aprobat de Consiliul Local Fântânele, realizat din octombrie 2007. Planurile nu se opresc însă aici, Dacă totul va merge bine, etapa a doua a proiectului va fi demarată: construirea a 1575 de locuinţe de vacanţă, baze de agrement şi baze sportive.
Cred că vin membrii
Mai puţin de zece terenuri de golf şi mai puţin de 500 de membri. Acestea sunt cifrele la nivelul României când vine vorba de golf. Proprietarii terenului, care vor construi un teren şi mai mare în judeţul vecin, spun însă că situaţia se va schimba radical, până la momentul la care Butterfly Park va fi gata, pentru că interesul s-a dovedit a fi unul uriaş. În 2010, la nivelul Asociaţiei Europene de Golf erau înregistrat peste 4.4 millioane de jucători de golf, care aveau la dispoziţie peste 6.000 de terenuri. Cei mai mulţi jucători înregistraţi sunt din Marea Britanie.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!