„Ploile din ultimele zile ne-au creat emoții și Valea Mare a fost de două ori la limita de a ieși din matcă și nu știam de ce nu curge apa în canalul Matca cum ar fi trebuit. Problema am descoperit-o ieri, și se pare că e destul de veche, de zeci de ani am putea spune.
O parte dintre concetățenii noștrii care locuiesc pe lângă vale obișnuiau să arunce diferite gunoaie când e apa mare pe ideea le duce apa. Adevărat, apa le duce, dar acestea se opresc undeva, și din păcate s-au oprit la intrarea în canal, blocându-l, și riscând să se inunde satul dacă apa nu mai are unde curge.
Acum problema va trebui rezolvată când apele se vor opri și se va usca să putem intra. Fără exagerare sunt peste 10 camioane de plasticuri, cauciucuri și alte gunoaie.
Pentru a nu mai avea în viitor probleme vom începe informarea tuturor celor care locuiesc pe vale că este interzis depozitarea pe malul văii a oricăror resturi fie din construcții, fie vegetale, rumeguș sau alte gunoaie și vom trece la sancționarea tuturor celor ce nu respectă. Doar prin responsabilitate vom avea o localitate mai curată și mai frumoasă”, a transmis administrația locală din Covăsânț.
Trimite articolul
XA venit vremea recoltei 🙂
Rumunul si gunoiul sunt frati de cruce!
nu va faceti griji sunt destui voluntari prosti sa se ofere sa isi piarda timpul din viata sa le colecteze
Acum cum de nu va umfla mandria de Rumun?
-
Mă bozgorule, sunt țigani cu rădăcini aici de sute de ani. Sigur printre ei sunt și unguri, doar se știe în zona că vorbesc și țigănește și ungurește. Româna trebuie, n-au de ales nu iau permis, acte, etc
-
Dacă nu știi că în covasant sunt 80 % țigani înseamnă că nu stai in Arad și ești un troll prost.
-
Taci dracu…peste tot in rumunica e plin de gunoi.macar taci naibii.
-
Bozgor o numesti pe mata aia moldovenca care nu stie cu cine te_a zamislit si te_a adus in Arad.
Mars de unde a venit samanta ta .
-
Dacă în anul 2020 vom începe să informăm populația să nu arunce gunoaiele în vale, mă întreb în ce mileniu vom ajunge la nivelul unei țări civilizate?
Doar prin responsabilitate vom avea o localitate mai curată și mai frumoasă”, a transmis administrația locală din Covăsânț.sa mori tu,bita mai fraiere de primar,ti-e frica ca nu o sa mai fii ales?in vremurile cind ne era cica rau,nu cred ca cineva avea curaj sa arunce gunoiul ampulea,primaria primarie militianul militian,curatenia de primavara ,mai tineti minte?isi permitea cineva sa nu aiba rigola din fata casei curata?acu gastile din primarii numa la asta nu le sta gindul
-
Pe langa “civilizarea” coercitiva mai tii minte ca pe vremea aia la care te referi nu prea erau peturi de plastic? Lichidele alimentare se vindeau in ambalaje de sticla care se dadeau la schimb sau se puteau preda la centre de colectare contra cost.
-
Poveste pt #cugetdecinumairezist si altii ca el: La casa de marcat a supermarketului tânăra casieră îi atrage atenția unei doamne mult mai în vârstă)că sacoșa de acasă e din plastic și nu e bună pentru mediu.”Pe vremea mea recipientele de lapte,de apă minerală și de bere sau borcanele de iaurt erau din sticlă,se returnau la magazin,de unde ajungeau la fabrici,pentru spălare, sterilizare și refolosire de multe, multe ori, deci se reciclau cu adevărat.
La aprozar se dădeau pungi de hârtie pe care le refoloseam până se rupeau și le predam împreună cu ziare, reviste, caiete, cartoane etc.,la punctele de colectare,ajungând la fabricile de hârtie și scutind de la tăiere mulți copaci.Nu aveam chestia ‘verde’ pe vremuri…
În trecut urcam etajele pe scări pentru ca nu erau decât rar ascensoare și scări rulante în fiecare clădire de birouri ori magazine. Mergeam la cumpărături pe jos,nu cu mașini de 300 CP pentru 500 de metri dar e adevărat ca nu aveam chestia ‘verde’…
Scutecele copiilor, fiind din bumbac,se spălau și se refoloseau pentru ca nu le aveam pe cele de unică folosință.Ne uscam rufele afară,în soare și vânt pentru că nu aveam uscătoare electrice în casă.Copiii purtau și hainele fraților și surorilor mai mari,nu întotdeauna haine nou-nouțe.Tânăra are dreptate,nu aveam chestia ‘verde’ pe atunci…
Aveam un singur TV ori doar un radio în casă,nu câte unul sau mai multe în fiecare cameră.În bucătărie amestecam și frământam cu mâinile pentru că nu aveam mașini electrice să facă totul.Când împachetam ceva fragil foloseam hârtie veche și ziare,nu folie de plastic cu bule.
Pe vremuri nu porneam mașini de tăiat iarbă,cu benziă ori electrice,să ne aranjăm gazonul,ci foloseam mașini manuale,coasa,secera și făceam destulă mișcare ca să nu avem nevoie să mergem la săli de gimnastică pentru a ne urca pe benzi ori pe biciclete alimentate cu electricitate.Cu adevărat, nu aveam chestia’verde’pe atunci…
Când ne era sete beam apă de la o cișmea de pe stradă în loc să folosim pahar de plastic ori sticlă de plastic cu apă îmbuteliată pe care sa o aruncam oriunde apucam.Ne reumpleam stilourile cu cerneală din călimară,în loc să cumpărăm altele noi sau rezerve din plastic.Ne schimbam lama în aparatul de bărbierit,în loc să-l aruncăm de fiecare dată cănd se uza lama,dar nu aveam chestia ‘verde’…
Oamenii luau tramvaiul și autobuzul iar copiii mergeau pe jos ori pe biciclete la școală, în loc să fie duși cateva sute de metri cu mașina familiei, dar nu aveam chestia ‘verde’…
Aveam o singură priză în cameră, nu prelungitoare pentru o duzină de aparate electrice și nu aveam nevoie de un smartphone și de GPS cu semnale de la sateliți ca să găsim cel mai apropiat chiosc cu mici.”
Nu e trist să vezi cum se plânge tânăra generație cât de risipitori și poluanți am fost noi doar pentru că nu aveam chestia ‘verde’ pe vremuri?
Epilog : Vă rog să trimiteți textul de mai sus unei alte persoane egoiste și în vârstă care are nevoie de o lecție despre păstrarea mediului, lecție primită de la un deștept mai tânăr.
-
Inspectori garzi de mediu si politia locala sa stea drepti vertical in fata analfabetilor care arunca toate gunoaiele din dezmembrari auto, resturi de la frigidere izolati si spume poliuretanice provenite din diverse dezmembrari.Sugaci din primaria Covasint sau slugile analfabetilor ce pazesc?
Arunca care unde poate nimeni nu le face nimic.
Putem fi mandri de marea noastra natie de neanderthali….. Suntem la ani lumina de lumea civilizata…..si se pare ca ne place unde suntem……
-
la rumuni le place si gunoiul si mizeriA
Cu tiganii fara numar prasiti acolo de cei din primarie care i-au lasat e de mirare ? Au umplut locul cu aberatiile arhitectonice care infesteaza peisajul si cu siguranta nu au contracte cu gunoierii si isi arunca gunoiul pe vai, pe camp si unde apuca. E un semn de intrebare de au contract cu ENEL sau cu alti furnizori de utilitati, daca au pristere si in cazul incare vreunii au, cine si cum le goleste si unde deverseaza dejectiile . acestea toate le verifica vreodata careva de la judet ? I-a luat careva la bani marunti pe angajatii primariilor cei ce le-au permis țiganilor sa urațeasca si sa infesteze satele din Podgorie de la Covasant incolo ?!? Sau a contat doar șpaga ?