Şeful democrat-liberalilor arădeni crede că acest lucru se va întâmpla odată cu ieşirea din criză.
Domnule Seculici, a trecut o lună de la alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al PDL Arad şi nimeni nu v-a întrebat de sănătate.
SECULICI. Nici nu mă mir. De obicei, presa caută subiecte şi oameni de scandal. Or, subiecte de scandal nu se regăsesc nici în PDL Arad, nici în ceea ce mă priveşte. Aşa că, dacă asta interesează presa, poate cauta în altă parte, unde în mod cert va găsi.
Şi totuşi, în ultima vreme, la nivel naţional, există tensiuni şi în Partidul Democrat-Liberal.
SECULICI. Într-adevăr, aţi definit corect situaţia. Există tensiuni, dar nu scandal. Consider că aceste tensiuni sunt fireşti pentru că întreaga societate românească trăieşte sub tensiune. România este în criză şi problema fundamentală cu care ne confruntăm cu toţii este gestionarea acestei crize cu scopul depăşirii ei. Iar această problemă, nu uşor de rezolvat, a căzut pe umerii PDL. Şi, pe lângă greutăţile inerente cu care se confruntă guvernul, mai avem de luptat şi cu o opoziţie care, practic, nu ne boicotează doar pe noi, ca partid adversar, ci boicotează România. PDL trebuie să lupte astfel pe două fronturi: şi cu criza şi cu opoziţia. Iar această luptă duce în mod firesc la stări tensionale.
Dar e normal ca opoziţia să facă opoziţie.
SECULICI. Una e să faci opoziţie guvernării şi altceva e să faci opoziţie ţării. Pentru că opoziţia face astăzi opoziţie românilor. Şi nu o spunem noi, ca partid de guvernământ, o spun organisme internaţionale sau ambasadori ai altor ţări precum SUA şi Marea Britanie, oameni care nu pot fi suspectaţi de subiectivism. PDL a venit cu măsuri de austeritate care duc la o scădere a nivelului de trai al românilor. Este firesc ca românii să nu agreeze aceste măsuri. Iar aceasta duce în mod automat la pierderea unei părţi din electorat. Dar, cu timpul, oamenii îşi vor da seama că aceste măsuri erau absolut necesare, altfel ţara ar fi intrat în incapacitate de plată. Mai exact, ce înseamnă aceasta? Înseamnă că în 2011 şi în continuare, statul nu ar fi avut bani să plătească salariile bugetarilor şi pensiile. Ar fi fost mai bine să nu se poată plăti salariile şi pensiile? Când oamenii vor înţelege acest
lucru, atunci vor aprecia eforturile PDL de a normaliza situaţia ţării.
Problema e că PDL nu are comunicatori care să spună oamenilor ceea ce spuneţi dumneavoastră acum. Şi atunci oamenii cred ceea ce se spune la televizor…
SECULICI. Fiind preocupaţi mai mult cu gestionarea crizei, eforturile noastre au mers în această direcţie, şi nu în combaterea manipulării din presă, fie ea audio-vizuală sau scrisă. Poate sună populist şi demagogic, dar am fost preocupaţi mai mult de problemele ţării şi mai puţin de problemele partidului. În acelaşi timp, trebuie să recunosc că într-o situaţie dificilă nu e uşor să găseşti soluţii pentru criză şi, în acelaşi timp, să lupţi cu opoziţia şi, nu în ultimul rând, să rezolvi şi problemele din interiorul partidului.
Şi care ar fi problemele din partid?
SECULICI. PDL este la răscruce de vânturi, ca să parafrazez un titlu de roman celebru. Va trebuie să ne reorganizăm pe structuri mai flexibile, va trebui să alegem un lider reprezentativ şi să alcătuim o echipă care să adune în jurul ei eventualele opinii divergente. Şi, nu în ultimul rând, va trebui să promovăm oameni competenţi, să aducem în partid profesionişti în politică, dar şi profesionişti din diferite domenii de activitate.
Unul dintre cei care ţintesc la vârful ierarhiei partidului este primarul Gheorghe Falcă. Ce şanse are să devină preşedinte al PDL?
SECULICI. E greu de spus astăzi ce şanse are cineva la funcţia de preşedinte. Este evident că noi îl vom sprijini. Jocurile în partid, oricare ar fi ele, ţin de multe variabile. Cel care va şti să gestioneze aceste variabile va avea câştig de cauză.
La urma urmei, pe oameni îi interesează mai mult viaţa lor şi mai puţin disputele dintre partidele politice. Mai durează mult situaţia incertă de criză?
SECULICI. Nu sunt specialist în economie, dar din ceea ce spun cei ce se pricep, există şanse reale ca în 2011 să avem creştere economică, ceea ce înseamnă că suntem pe drumul spre normalitate şi, în mod firesc, spre o îmbunătăţire a nivelului de trai al oamenilor. Vă asigur că PDL, cu toate piedicile puse de opoziţie, va scoate ţara din criză şi va pune România pe linia de plutire. Consecinţa va fi că electoratul va reveni alături de PDL.
Gheorghe Seculici: “Una e să faci opoziţie guvernării şi altceva e să faci opoziţie ţării”
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!