ARAD. Este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, profil filologie-bilingv engleză, şi ştie clar unde vrea să studieze mai departe: London School of Economics and Political Science (Marea Britanie) sau Sciences Politiques Paris (Franţa). Concursul pentru burse academice organizat de Asociația „Ține de Noi” împreună cu Headmasters’ and Headmistress’ Conference (HMC) din UK, de care a aflat la şcoală, s-a potrivit mănuşă planurilor sale de studiu. Miza concursului: oportunitatea de a petrece al treilea și al patrulea an de liceu (clasele a XI-a și a XII-a) într-o școală indepedentă din Marea Britanie, printr-o bursă pentru doi ani care acoperă taxa școlară anuală, cazarea și cheltuielile de masă.
A ştiut că nu va fi o competiţie uşoară. În program sunt înscrise 15 ţări din Europa Centrală şi de Est. Doar din România au aplicat pentru bursă sute de elevi, din care doar cinci au fost declaraţi câştigători. Arădeanul Dan Dascălu este unul dintre ei. El a reuşit să obţină o bursă integrală pe doi ani (aproximativ 45.000 de lire/an) la Chigwell School, în Londra, un colegiu prestigios, de tradiție, înființat în 1629 și aflat în topul școlilor independente din Marea Britanie.
Examenele…
Iată care e procedura şi cum a decurs selecţia candidaţilor din concurs. Relatează Dan Dascălu:
„Pentru bursa întreagă, asociația coordonatoare britanică HMC (Head Masters’ Conference) propune elevul admis în program uneia dintre școlile din asociație, în funcție de compatibilitatea elevului cu școala aleasă. În urma propunerii, școala respectivă decide dacă acceptă sau nu elevul. Un criteriu important îl constituie materiile pe care elevul dorește să le studieze, în vederea admiterii pe mai departe la universitate. Eu am optat pentru materiile Guvern și Politică, Istorie, Economie și Franceză, așadar trebuia să fiu repartizat la o școală ce oferea aceste specializări. Un rol important l-a avut comisia britanică de la interviu, care a stabilit cărei școli m-aș potrivi cel mai bine și m-a propus școlii Chigwell.”
Dosarul de înscriere a conţinut un formular de aplicare, eseu personal, rezultatele obținute în clasele I-X şi trei recomandări de la profesori (engleză, matematică și diriginte). Etapele următoare au constat într-un examen scris de limba engleză și un interviu.
„La examenul scris, am redactat un eseu pe o temă impusă într-un interval de timp de 50 de minute. După o săptămână am susținut un interviu cu o comisie din Marea Britanie care a durat aproximativ jumătate de oră. Acesta a fost primul interviu formal, oficial pe care îl dădusem vreodată. Mare parte din temele abordate au fost legate de materiile pe care aveam să le studiez, fiind în special întrebări despre relații internaționale, precum situația actuală din Myanmar, Yemen sau evoluția politico-istorică din Vietnam, Cuba și Angola” – povesteşte Dan Dascălu.
Atuuri
Care crede el că au fost atuurile ce au contat în faţa examinatorilor?
„Probabil, ca și toți ceilalți candidați, am avut note mari, multe diplome și activități extracuriculare, atât sportive, cât și academice. Cu toate acestea, consider că principalele atuuri care au făcut diferența, în special la interviu, dar și la eseu, au fost faptul că stăpânesc limba engleză la nivel de vorbitor nativ (am avut privilegiul de a fi studiat opt ani la Londra), precum și pasiunea mea pentru științele social-politice, mai ales în domeniul relațiilor internaționale” – spune Dan Dascălu.
A crezut în şansa lui, a făcut tot ce a ţinut de el pentru a reuşi, iar efortul i-a fost răsplătit.
„Momentul în care am aflat rezultatul a fost unul dintre cele mai fericite pe care l-am trăit vreodată, știind că tocmai obținusem cea mai mare reușită de până acum, mi-am îndeplinit cea mai mare dorință – aceea de a studia subiectele care mă pasionează la o școala privată din Londra” – spune proaspătul bursier.
Pentru succesul său, Dan Dascălu se simte recunoscător „în primul rând părinților și surorii mele mai mari pentru susținere și încurajare de la bun început, dar și profesorilor mei, în special profesorului meu de limba engleză”.
L-am întrebat care e „secretul” pregătirii sale pentru performanţă. Iată ce ne-a răspuns Dan:
„Nu cred că pot spune că am avut un <secret> anume pentru performanță, am studiat foarte mult și am dat curs pasiunilor mele pentru limbi străine și științele social-politice. Mă bucur pur și simplu că am aplicat, chiar dacă părea un țel greu de atins la început.”
Planuri pe termen scurt, mediu şi lung
Bursa obţinută la Chigwell School, în Londra, e doar o etapă în formarea lui Dan Dascălu. Ce planuri are tânărul arădean?
„Pe termen scurt, îmi propun să mă acomodez cât mai repede la noua școală, să îmi fac noi prieteni și să mă obișnuiesc cu sistemul educațional diferit (trecerea de la cele 15 materii în România la doar cele 4 pe care mi le-am ales pentru echivalentul Bacalaureatului britanic, anume A-Levels). De asemenea, voi participa în vara acestui an la un program de leadership, intitulat Aspire Academy, singura academie din Europa de Est unde predau profesori de la Harvard și Stanford. Pe termen lung, îmi doresc să aprofundez domeniul relațiilor internaționale la London School of Economics and Political Science, ori în Franța, la Sciences Politiques Paris. Ulterior, mi-aș dori să activez în diplomație, în cadrul unei agenții europene, spre exemplu Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS), sau în cadrul unui <global think tank> precum Amnesty International” – dezvăluie Dan Dascălu.
Mult succes!
Mândria şcolii
Directorul Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal”, Sorin Haiduc, ne-a declarat:
„Pentru școala noastră este o mândrie că un elev al şcolii a fost acceptat la o instituţie de învăţământ din Marea Britanie. Asta înseamnă că noi, ca școală, ne-am făcut datoria. Eu sunt convins ca Dan va face faţă cu brio pretenţiilor sistemului britanic. Am mai avut copii care au experimentat ani de schimb chiar în Marea Britanie – dar și în Germania și în Brazilia – și am constatat că a reprezentat o experienţă formatoare cu totul și cu totul deosebită. Sunt convins că și pentru Dan va fi la fel. Ştiu că e un elev serios şi perseverent și are calităţile necesare ca să facă faţă cu succes rigorilor pe care le va găsi acolo.”
Trimite articolul
XFelicitari si mult succes pe mai departe Dan!
Felicitari si succes !
Felicitări lui, dar mai sunt și alte persoane din Pedagogic care au luat bursa, care nu au avut un avantaj de a locui în Anglia înainte.
Felicitari tinere! Mult succes la studii si in viata!
Felicitari, Danuț si mult succes in continuare !
Dati numele profesorilor care l au pregatit ! Merita sa fie cunoscuti si felicitati .E si meritul lor !
Felicitări și mult succes !