ARAD. În perioada 14-17 iulie, porțile Bucovinei s-au deschis cu emoție și generozitate pentru cele 25 de echipaje de elevi venite din toate colțurile țării pentru a susține probele finale ale Concursului Național „România pitorească – promovează regiunea în care trăiești!”, la Vicovu de Sus, județul Suceava. Acest proiect inedit a adunat la un loc oameni minunați, copii și profesori pasionați de tot ceea ce înseamnă istoria, cultura tradițională și frumusețile României. Proiectul a fost inițiat și coordonat de Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, sub patronajul Ministerului Educației Naționale și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, fiind un proiect înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale 2019.
Având sprijinul Asociației „Cununa Almașului” și al Centrului Cultural Județean Arad, echipajul ce a reprezentat județul Arad, la aceasta ediție, a purtat cu mândrie și demnitate portul tradițional almășean și a prezentat în mod exemplar, în versuri și grai autentic, patrimoniul cultural local. Prezentarea a impresionat în mod plăcut juriul, elevele Școlii Gimnaziale „Lazăr Tâmpa” Almaș -Avram Andra Sorana și Vărcuș Naomi Anamaria Ioana, coordonate de doamnele profesor Pop Talida și Crișan Cristina Lucia, obținând premiul special al Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina.
„Acest proiect a reprezentat pentru noi o experiență culturală inedită, ce promovează și valorizează diversitatea culturală și lingvistică a țării noastre, ca formă specifică a dialogului intercultural, completând educația copiilor. Doresc, pe această cale, să mulțumesc Asociației Cununa Almașului și Centrului Cultural Județean Arad pentru că au susținut financiar deplasarea delegației la concurs, domnului consilier județean Feieș Cristian, pentru încredere și suportul acordat, doamnei Filomena Burcușel – pentru costumele tradiționale autentice puse la dispoziție, doamnei profesor Marcoșan Florica – pentru documentare și tuturor celor care au fost alături de noi în acest proiect minunat.” a declarat prof. Talida Pop.
,,Considerăm ca punct forte al implicării în acest proiect resursa umană: există cadre didactice dornice de a transmite tinerei generații respectul pentru moștenirea culturală și simțul datoriei de a o transmite mai departe, există tineri dotați intelectual care înțeleg importanța acestor activități, care au capacitatea de a valorifica în mod creativ cunoștințele dobândite și care vor cu adevărat să devină mesagerii unei întregi comunități”, a declarat prof. Crișan Cristina Lucia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!