Cele mai puține burse sunt cele de performanță. În total, în județ au fost acordate în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022 patru burse de merit. Două dintre acestea au fost la Liceul cu Program Sportiv, iar celelalte două au fost la Colegiul „Csiky Gergely” Arad și Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” Miniș.
Până în anul 2020, bursele de performanță, de merit, sociale și de studiu au fost finanțate doar de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. În anul școlar 2019-2020 suma alocată, exclusiv de către autoritățile administrației publice locale, pentru plata burselor elevilor, a fost de 270 milioane lei. Din datele colectate de către Ministerul Educației, numărul total de beneficiari a fost 233.754 (dintre care 123.472 de burse de merit). Anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor. Conform Ministerului Educației, cuantumul lunar al burselor este de 500 de lei pentru bursa de performanță, 200 lei pentru bursele de merit și cele de ajutor social și 150 de lei pentru bursele de studiu.
„Deturnare de fonduri”
Pe 30 iunie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „Autorităţile locale trebuie să plătească aceste burse pentru că, spre deosebire de perioada dinainte de 2020, când aceste burse se plăteau din bugetul autorităţilor locale, acum banii aceştia vin de la bugetul de stat. Nu plăteşti burse elevului se cheamă deturnare de fonduri”.
Întârzieri la plată?
Cu toate acestea, din cele peste 120 de unități de învățământ care au acordat burse în semestrul II al anului școlar recent încheiat, cel puțin 15 nu au mai acordat bursele de cel puțin patru luni, conform informațiilor noastre. De pildă, într-un tabel întocmit la nivelul IȘJ Arad, Liceul Teoretic Cermei, Liceul „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Teoretic Pâncota și școlile gimnaziale din Târnova și Tauț apar cu informația că nu au mai plătit bursele din martie. La Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana și școlile gimnaziale Agrișu Mare și Peregu Mic par să nu se mai fi plătit din februarie, iar la școlile gimnaziale din Seleuș și Șimand, din ianuarie.
Fără bani anul acesta?
Cea mai gravă situație părea să fie la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, Școala Gimnazială Livada, Școala Gimnazială „Mora Ferencz” Zimandu-Nou și Școala Gimnazială „Ștefan Bozian” Șeitin. Informațiile pe care le deținem arătau că elevii acestor școli nu și-au mai primit bursele din luna decembrie 2021, conform tabelului pe care l-am obținut.
Dată fiind situația, i-am contactat pe primarii celor trei comune în care se află cele patru școli menționate, pentru a afla care este motivul pentru care elevii nu și-ar mai fi primit de mai bine de 7 luni banii meritați.
Ce spun primarii?
Iosif Bimbo, primarul comunei Livada, ne-a spus că problema este „în curtea” școlii, primăria dând banii instituției de învățământ. Același răspuns l-am primit și de la Dorel Gheorghe Vidran, primarul comunei Zimandu Nou:
„Categoric, primăria a virat banii, au fost cuprinși în buget, nu aveam cum să nu îi virăm”.
Cel de-al treilea primar, Mircea Sabin Totoran, din Șeitin, ne-a recomandat să vorbim cu școala, motivând că banii „au plecat” de la primărie.
Dați în avans
Am încercat să vorbim și cu reprezentanți ai celor patru unități de învățământ, însă toate numerele de telefon la care am apelat au sunat fără vreun răspuns. Primarul din Zimandu Nou a vorbit cu directorul școlii din comună, după care a revenit la noi cu precizarea că, de fapt, în decembrie s-au plătit bursele pentru semestrul al doilea, astfel că elevii și-au primit banii în avans.
„Sunt foarte mulți copii care nu au carduri și atunci, ca să nu vină în fiecare lună cu banii, îi dau la începutul fiecărui semestru”, spune edilul.
Îi vor primi săptămâna aceasta
La Școala Gimnazială Livada, situația este în curs de rezolvare, ne spune directorul, prof. Raul Petcuț.
„Într-adevăr nu s-au dat bursele, banii sunt primiți, dar zilele acestea am terminat ultimele calcule. Joi, cel târziu vineri, elevii vor primi banii”, spune acesta.
Singura școală la care nu am reușit să găsim pe nimeni este cea din Șeitin.
Trimite articolul
XAr trebui sa mai angajati functionari, aparatul bugetar este subdimensionat. Macar un functionar la fiecare copil… Poate atunci…
Pensiile speciale au fost plătite la timp? Numai întreb așa…