„Instituția gazdă, Istituto Comprensivo Don L. Milani, a organizat împreună cu echipa de proiect un program de învățare la înalt nivel calitativ pentru grupul nostru de elevi, conform acordului de învățare agreat înainte de începerea mobilității. În timpul mobilității, elevii noștri au învățat să cunoască și să prețuiască valorile culturii europene prin teatru, pornind de la povești simple despre eroii din Lanciano, continuând cu piese de teatru importante pentru cultura europeană, precum și cunoașterea tradițiilor culturale și a patrimoniului istoric și cultural din Lanciano, regiunea Abruzzo și Italia”, spune Ana Höniges, coorodnator acreditare Erasmus+.
În cadrul instituției gazdă, cursurile au fost desfășurate în grupuri mixte, formate din elevi italieni și români, fiind coordonate de profesorii școlii gazdă. Totodată, au fost desfășurate activiăți în instituții precum Teatrul Fedele Fenaroli, Școala de Artă, Muzeul Imago sau Casa Memorială D’Annunzio, activitățile fiind organizate cu implicarea unor ONG-uri și asociații culturale locale. Conform participanților, activitățile s-au bazat pe tehnologie modernă precum table interactive, imprimante 3 D, laptopuri, tablete, instrumente muzicale. Prin utilizarea aplicației PlantNet pe telefoanele inteligente, elevii au participat la un concurs pentru descoperirea biodiversității locale, organizat cu implicarea Asociației Internaționale WWF Italia. Asociația Pensionarilor din San Vito a invitat elevii la o întâlnire a comunității locale, pe tema dezvoltării sustenabile și a valorificării antreprenoriale a potențialului agricol local, cu vizitarea unei expoziții de produse agricole și meșteșugărești.
„Elevii români s-au împrietenit cu colegii lor italieni, au demonstrat dorința de a învăța, comportament demn, fiind deseori complimentați atât de către profesorii din școală, cât și de familiile în care au fost găzduiți. Pentru diseminarea activităților de învățare la școala de trimitere, în comunitatea școlară din Sântana și din județul Arad, am realizat un jurnal digital al mobilității. În Lanciano, activitățile desfășurate au fost diseminate prin articole publicate în social media și printr-o emisiune realizată de televiziunea italiană regională, în care elevii și-au exprimat gratitudinea față de programul Erasmus+ și pentru finanțarea asigurată de Uniunea Europeană. În luna aprilie 2024, elevii italieni sunt invitați la liceul din Sântana, prilej cu care aici se va desfășura un festival de teatru pentru elevi”, transmite prof.dr. Ana Höniges.
Citiți principiile noastre de moderare aici!