Sunt, în județul Arad, opt comune în care școlile vor aplica scenariul roșu, adică vor desfășura doar activități online – conform inspectorului școlar general al IȘJ Arad, Marius Gondor. Despre aceste școli, Gondor a menționat că „în mare parte există device-uri necesare (tablete – n.r), iar unde nu există, sunt în achiziție”, adăugând că are certitudinea că „toți elevii din aceste școli vor fi capabili să intre online la cursuri, pentru că vor avea device-urile necesare”. Despre „device-urile” destinate elevilor din școlile care nu aplică scenariul roșu, însă, nu știm nimic.
„Trebuie să precizez faptul că vor exista unități de învățământ care chiar dacă sunt în zona verde, vor combina scenariul 1 cu scenariul 2, pentru motivul că sunt unități cu număr mare de elevi și nu vor putea respecta acea distanțare de un metru și vor putea cu greu să evite aglomerarea. Așadar în special școlile mari vor face acest lucru, fie vor organiza cursuri pe ture, fie vor desfășura activitatea prin rotație”, a declarat Gondor. Întrebat care sunt aceste unități de învățământ care vor aplica o combinație între scenarii, inspectorul școlar județean a spus că încă nu a fost stabilit acest lucru.
„Școlile vor desfășura luni sau marți întâlniri ale consiliilor de administrație, unde vor decide printr-o hotărâre care dintre cele trei scenarii sau ce combinație între ele vor aplica unității lor de învățământ”, a declarat acesta. Hotărârea va conține prezentarea scenariului și alte documente. Hotărârea va fi aprobată inițial de către IȘJ și Direcția de Sănătate Publică, iar mai apoi va fi aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, într-o ședință ce va avea loc cel târziu pe 10 septembrie. „Înaintea consiliului de administrație vor fi organizate consilii profesorale, iar profesorii diriginți vor discuta în această săptămână și cu părinții”, a adăugat Gondor. Așadar elevii școlilor mari din județ vor afla abia joi după-amiază sau vineri cum vor începe de luni școala.
Triaj epidemiologic acasă
Gondor a mai vorbit și despre triajul epidemiologic al elevilor, spunând că acesta se va face…acasă. „Părintele va trebui să analizeze simptomatologia și să măsoare temperatura elevului, apoi să decidă dacă trimite, sau nu trimite copilul la școală. Dar dacă îl trimite și va prezenta simptome la școală, copilul va fi izolat și se va lua legătura cu familia copilului, urmând ca familia să ia legătura cu medicul de familie”, a declarat Gondor. Acesta a dorit să transmită și un mesaj părinților: „Trebuie să aibă încredere organizarea noastră și în unitățile de învățământ. Îi rog să nu transfere teama și gândurile negre spre elevi. Cred că elevii trebuie să fie protejați de această teamă că li se poate întâmpla ceva. Am rugat directorii să transmită și cadrelor didactice că nu trebuie să transmită teamă, să nu amplifice și să nu creăm o isterie”. Câtă încredere pot avea părinții în sistemul educațional, dat fiind faptul că mai este o săptămână până la începerea școlii, iar elevii nu știu exact cum vor începe cursurile, rămâne de văzut.
Situația de la Șiștarovăț
Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică a prezentat și el situația infecțiilor cu SARS-CoV2 din județul Arad și rata de incidență la 14 zile. „Avem localități cu număr mic de locuitori, iar procentul de pozitivi diluează practic raportul de cazuri la mia de locuitori. Cel mai concret exemplu este Șiștarovăț, unde avem un focar la Cuveșdia, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică. Sunt 21 de cazuri, la persoane între 18 și 40 de ani”, a declarat Timiș. Dar dat fiind faptul că Șiștarovățul are puțini locuitori – 358 în total, școala nu va putea începe. Există și alte situații de acest gen, Timiș menționând și Moneasa, comună cu 846 de locuitori și 4 cazuri confirmate în ultimele 14 zile.
Număr de telefon
Horea Timiș a menționat și că, împreună cu IȘJ-ul, DSP va lansa un număr de telefon destinat directorilor de școli: „Din punct de vedere epidemiologic, fiecare școală trebuie tratată cu particularitățile specifice. Ne-am gândit ca pe tot parcursul anului școlar să avem un număr de telefon dedicat directorilor, la care să răspundă tot timpul un medic epidemiolog. Pentru că vor fi situații individuale în fiecare școală”.
Obligația primăriilor
De asemenea, acesta a ținut să facă o recomandare către administrațiile publice, care „au obligația de a asigura serviciile medicale, de a contracta un medic – medic de familie, entitate medicală juridică separată, nu contează, dar este obligatorie”. „Am sunat la primării, sunt situații în care nu există buget, nu se cunoaște legislația. Dar vrem să informăm că e obligația administrațiilor publice locale să facă aceste contracte”, a adăugat Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.
Trimite articolul
XPersonal propun sa afle marti daca merg luni la scoala.
Vai si amar ce conducatori de toata jena.
Bine ca nu afla dupa ce a inceput scoala…
Ai de steaua voastra de incompetenti.
Mai vreti si sa va votam.
-
Nu e nicio graba. Elevii pot afla si luni dimineata la 7 daca trebuie sa fie la 9 la deschidere.Este timp, stati linistiti.
-
Pot afla și la 12, că nu trebuiau să vină la școală ?!!! guvernul de KĂKAT a lui orban și werme r !!!
-
Nu stiu cum mai merg lucrurile azi, insa cand am dat eu bacalaureatul a fost o poveste interesanta cu acest marius gondor: domnia sa a primit hartii valoroase, dar si lazi cu fructe – va dati seama ce om – pentru a inchide ochii. Erau colegi vai mama lor, in mod normal nu treceau. Dar asa au trecut cu note de 7, 8, sau chiar 9 si au dat si intrat la facultate, luand locul altora care chiar erau pregatiti. Nu voi uitat niciodata cum acest individ a perceput aceasta vama, punand coruptia la temelia vietii de adult a viitorilor oameni adulti ai tarii.
-
Credeti ca e un caz singular?Sunt convinsa ca gasim astfel de indivizi si pe victimele lor in mai toate institutiile statului.Constat ca se promoveaza mediocritatea si nepotismul…Clar,acest guvern si partidul in discutie are nevoie de o pauza!In Arad de 16 ani au facut doar gafe!Si-au dovedit incompetenta!
“…. Cel mai concret exemplu este Șiștarovăț, unde avem un focar la Cuveșdia, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică…” Deci aici nu incepe scoala ca exista un focar izolat in acel centru ? Noaptea mintii
Vai și amar cu astfel de ”conducători”! Ei ne vor duce în prăpastie….
Vai de steaua noastra! Puneti copiii si profesorii la risc! Va doare in cot!
Timiș condus de Falca!!!!
-
Exact!
Pot afla și la 12, că nu trebuiau să vină la școală ?!!! guvernul de KĂKAT a lui orban și werme r !!!