Oare ce evaluează profesorii de la clasă în judeţul Arad şi încă vreo două din ţară? Oare care este modul de evaluare a cunoştinţelor elevilor din judeţul Arad, când aceştia sunt premianţi în şcoli, dar nu reuşesc să obţină un amărât de 5 la examene? Ziarul Financiar a lansat o interpelare Ministerul Educaţiei, solicitând informaţii referitoare la numărul elevilor care, în clasele V-VIII, au avut medii generale mai mari de nota 8, dar nu au reuşit să ia măcar nota 5 la Evaluarea Naţională. Iar, potrivit informaţiilor transmise de Minister, judeţul nostru este în top la nivel naţional, din acest punct de vedere. Ne plasăm pe un deloc onorant loc 2, din punct de vedere al elevilor care au fost eminenţi în şcoli, dar nu au reuşit să promoveze examenul, după judeţul Călăraşi. Statisticile Ministerului Educaţiei indică faptul că, în Călăraşi, ponderea elevilor cu medii mai mari de 8 în clasele V-VIII care s-au înscris la evaluarea naţională şi nu au promovat examenul este de 14%, în Arad ponderea este de 13,5%, iar în Giurgiu este de 13%. Ca şi număr de elevi, 456 de copii din judeţul nostru, care erau fruntaşi în şcolile lor, cu medii generale peste 8, nu au reuşit să obţină nota 5 la Evaluarea Naţională.
La polul opus, au fost cinci judeţe şi Capitala unde ponderea elevilor cu medii mai mari de 8 în clasele V-VIII care s-au înscris la evaluarea naţională şi nu au promovat examenul a fost de 6%, respectiv: Iaşi, Brăila, Cluj, Galaţi, Prahova. Un număr de 21 de judeţe au avut o pondere de peste 10%. Per total, ponderea la nivel naţional a fost de 9%.
„Astfel, aproape 14.500 de elevi care au avut media generală mai mare de 8 în clasele V-VIII nu au reuşit să treacă de evaluarea naţională anul acesta, adică să obţină media 5, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei”, arată cei de la ZF.
„Totalul elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională 2023 este de 154.115. Dintre aceştia, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost de 76,4% (117.798 de elevi), în timp ce 36.317 candidaţi (23,6%) au obţinut medii sub 5 (cinci)”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
Statisticile de la Centru ar trebui să dea de gândit Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. Poate că activitatea sutelor de profesori care primesc gradaţii de merit în fiecare an în judeţul nostru, implicit un salariu cu 25 la sută mai mare, ar trebui analizată mai intens, pentru a evita ruşinea de a ne afla în astfel de statistici care ne arată că sistemul de învăţământ este şi el „bolnav” la Arad.
Trimite articolul
XElevul da examenul de EN din romana si matematica.El poate invata bine la istorie,geografie,biologie. La desen,muzica,religie aproape toti elevii au media 10.Astfel media generala poate fi peste 8.Problema nu ar trebui pusa in acest mod.
-
Corectă observația.