Profesorul Dr. Ambrose Smith este, în Anglia, directorul de şcoală cu cea mai mare vechime în această funcţie.
Toate schimburile pe care „Aquinas College” le are sunt atât de trainice sau pentru d-voastră România are ceva special?
Smith: Parteneriatul cu „Moise Nicoară” este unul din cele mai îndelungate, în timp, schimburi şcolare internaţionale. Cred că aceasta se datorează faptului că românii ne-au întâmpinat atât de bine aici încât avem un ataşament special faţă de Arad.
De când organizaţi acest schimb, care au fost problemele cele mai dificile şi care au fost cele mai agreabile momente?
Smith: Problemele cele mai dificile au fost, cred, cele legate de siguranţa elevilor, în anii trecuţi. De exemplu am văzut şoferi de autocar care conduceau ore în şir fără pauză. De asemenea expunerea elevilor mei la fumul de ţigară. Niciunul din aceste două lucruri nu ar fi posibile, nici măcar legale, în Anglia. Cele mai bune părţi ale schimbului au fost, fără îndoială, prieteniile care s-au dezvoltat în timp între membrii staffului englez şi român şi între studenţi (n.r. elevi).
Ce anume au avut de învăţat studenţii dv. din acest schimb ?
Smith: Cred că cele mai importante lucruri pe care le-au învăţat sunt, în primul rând, că există diferite culturi şi diferite moduri de a trăi iar, în al doilea rând, că, în ciuda acestui fapt, toţi suntem fiinţe umane, toţi suntem muritori şi deci, de fapt, avem multe în comun.
Aţi văzut România în schimbare în toţi aceşti dificili ani de după revoluţie. Ce anume aţi observat schimbându-se în bine şi ce anume credeţi că s-a schimbat în rău ?
Smith:Calitatea drumurilor s-a îmbunătăţit însă, din păcate, traficul s-a înrăutăţit.
Am înţeles că anul viitor vă veţi pensiona. Care sunt şansele ca acest schimb cu Colegiul Naţional „M. Nicoară” să supravieţuiască?
Smith: Este foarte probabil că acest schimb o să dăinuie încă mulţi ani pentru că am în staful meu câţiva profesori foarte dedicaţi acestui schimb şi, de asemenea, există astfel de persoane şi la Colegiul din Arad.
Aţi dori să ne spuneţi, în încheiere, ceva despre elevii colegiului arădean pe care, credem, în toţi aceşti ani, aţi ajuns să îi cunoaşteţi puţin?
Smith: Elevii acestui colegiu sunt impresionanţi. Ei au, în primul rând, această sete de cunoaştere care te uimeşte. Aş vrea ca elevii mei în Anglia să înţeleagă la fel de bine ca aceşti elevi că viitorul lor depinde crucial de educaţia pe care şi-o însuşesc.
„Am fost la nuntă în România, invitat de un fost participant la acest schimb”
Carte de vizită:
DR. AMBROSE SMITH.
• Născut în 1950 la Preston; • Absolvent al Univesităţii din Manchester; • Doctor în fizică atomică şi nucleară; • Director al „Aquinas College”, Stockport din 1989; • A iniţiat schimbul cu Colegiul „M. Nicoară”, în 1994; • Se va pensiona în mai 2011.
De 15 ani vin la Arad
Pentru a 15-a oară în acest an, o delegaţie de la „Aquinas College” din Anglia (cu 1900 de elevi cuprinşi între 16 şi 19 ani, ce s-au mutat de curând într-o clădire nou-nouţă care a costat 42 milioane de lire sterline) se află în vizită la Colegiul Naţional „M. Nicoară” Arad, în cadrul schimbului şcolar căruia i s-au pus bazele în toamna anului 1994. Elevii englezi sunt însoţiţi de profesoarele Jaki Singleton şi Maxine Allcock dar şi de directorul Ambrose Smith, care revine aici la aproape fiecare ediţie a schimbului.
JA – V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!