Colegiul Naţional Moise Nicoară reprezintă, din 2007, după intrarea țării noastre în UE, România.
Acest schimb reprezintă o oportunitate deosebită atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Peste 200 de copii din 22 de ţări au petrecut în Luxemburg o săptamână cu adevărat magică. Din delegația română din acest an au făcut parte elevii : Moș Raluca, Rădulescu Amalia. Tisu Filip, Ardelean Iuliu, Arsenov Roan, Arsenov Oriana, Pistru Denisa, Bocancea Dragoș însoțiți de doamnele profesoare Șimonca Diana și Haș Maria – director adjunct al Colegiului Național ”Moise Nicoară”.
Euroweek pune accentul pe crearea unor legături între copiii de naţionalităţi diferite şi pe spiritul de apartenenţă la o cultură comună. Activităţile organizate i-au ajutat pe participanți să împărtăşească experienţele, obiceiurile şi valorile cu ceilalţi elevi de vârsta lor şi să înveţe, de asemenea, mai multe despre cultura altor ţări.
Luxemburgul este una dintre cele mai dezvoltate țări ale Europei, cu un nivel de trai foarte ridicat. Are o populație de peste jumătate de milion într-un teritoriu de aproximativ 2.586 kilometri pătrați. Este o democrație reprezentativă cu un monarh constituțional, fiind condusă de un Mare Duce. Țara are o economie foarte dezvoltată, cu cel mai mare PIB per capita din lume conform FMI. Cultura Luxemburgului este un mixt între romantismul european și germanismul european, împrumutând obiceiuri de la fiecare tradiție. Este o țară trilingvă, germana, franceza și luxemburgheza sunt limbi oficiale. Religia predominantă este cea romano-catolică.
Schimburi culturale
În prima zi, în cadrul şcolii, a avut loc un bufet, unde s-a gustat din mâncărurile tradiţionale pregătite de delegaţiile statelor participante. În a doua zi, s-au ţinut dezbateri între elevi despre anumite teme europene, cum ar fi: influenţa politicii asupra culturii unei ţări, relaţia dintre economie şi cultură şi cultura ca instrument de includere sau excludere. Aceste probleme de o importanţă internaţională au realizat o solidaritate de opinie şi o gândire unitară a tinerilor participanţi, indiferent de stadiul de dezvoltare a ţării de provenienţă.
Munca în echipă şi spiritul competitiv nu au fost nici ele uitate. Elevii s-au organizat în echipe sportive, fiecare echipă comunicând şi elaborând împreună diferite strategii pentru a câştiga cât mai multe jocuri. Cei cu talent muzical au format un cor european, care a uimit şi încântat la festivitatea de închidere.
Mai presus de toate, fiecare dintre invitaţi a fost găzduit de o familie din Luxembourg. Acesta a fost un prilej de a cunoaşte viaţa de zi cu zi a unui luxembourghez, sub mai multe aspecte. Elevii români și-au putut forma o idee despre nivelul lor de trai, mult mai ridicat faţă de România sau alte state europene, sistemul de învăţământ, probleme interne, religie şi planurile de viitor ale elevilor. Pe lângă acestea s-au vizitat mai multe obiective turistice: Parcul Industrial şi Feroviar de Agrement Fond-de Gras, oraşul Schengen, care a devenit faimos în 1985 când s-a semnat „Tratatul de la Schengen” între 5 state din Uniunea Europeană: Germania, Franţa, Belgia, Olanda şi Luxembourg, şi orașul Echternach, Parlamentul şi Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, toţi elevii și-au îmbunătățit abilităţile de comunicare, conversaţie într-o limbă străină şi și-au făcut mulţi prieteni noi, relaţii care, cu siguranţă, vor dura pentru mult timp de acum înainte.
« După părerea mea, proiectul Euroweek a fost o experienţă uimitoare, o experienţă pe care aş recomanda-o tuturor celor care doresc să afle mai mult despre comunitatea europeană şi să petreacă o săptămână din plin cu clipe de neuitat. » Oriana Arsenov
« Am avut prilejul să stau la o familie unde mai era cazată o fată din Cehia. Ne-am împrietenit toate trei, si familia gazdei ne-a oferit un mediu plăcut, astfel că m-am obișnuit foarte ușor cu modul lor de a trăi. Au fost extrem de grijulii cu mine și cu Jana, colega din Cehia și au făcut tot posibilul ca noi să ne simtim “în familie”. » Raluca Mos
Elevii de la „Moise Nicoara” prezenti la Luxemburg
ARAD. În data de 24-30 septembrie 2014, s-a desfăşurat în Luxemburg proiectul multinaţional Euroweek. Acest proiect, constă în adunarea, în fiecare an într-o țară diferită, a 8 elevi și doi profesori din fiecare ţară membră a Uniunii Europene.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Mapamond
Starea de sănătate a Papei Francisc, în vârstă de 88 de ani, rămâne „critică și prognosticul este în prezent rezervat”, a anunțat sâmbătă seara Vaticanul, referindu-se la o criză astmatică respiratorie, relatează AFP.
ARADON Sport local
Arădencele au legat două victorii în derby-uri și așteaptă Final 4-ul Cupei României, de acasă.
Mapamond
Hamas a eliberat șase ostatici israelieni sâmbătă în Gaza, în al șaptelea schimb contra eliberării de deținuți palestinieni din cadrul armistițiului intrat în vigoare pe teritoriul palestinian pe 15 ianuarie, după 15 luni de război distructiv, relatează AFP.
Local
Familia îndoliată a anunțat programul serilor de priveghi și rugăciune pentru dr. Gheorghe Domșa.
Mapamond
NATO intenţionează să construiască un sistem de conducte din Germania până în Polonia şi Republica Cehă pentru a asigura o aprovizionare rapidă cu combustibil pentru avioanele de luptă în cazul unui război cu Rusia, informează săptămânalul german Der Spiegel, preluat de Reuters.
România
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) informează, sâmbătă, că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin Georgescu, numărul prevăzut de lege pentru depunerea candidaturii acestuia la alegerile prezidenţiale fiind atins la acţiunea desfăşurată începând de la ora 11:00 în Piaţa Constituţiei.
1
Local
Sâmbătă, 22 februarie, în urma stării de sănătate extrem de grave în care se afla, Gheorghe Domșa a pierdut lupta pentru viață.
4
ARADON Sport local
FCC Baschet UAV Arad joacă în această seară în ultima etapă din sezonul regulat în deplasare cu CSM CSU Constanța.
Citiți principiile noastre de moderare aici!