SEMLAC. Elevii ciclurilor primare şi gimnaziale din Semlac vor începe noul an şcolar într-o clădire nouă şi dotată conform ultimelor standarde. Vineri, cu trei zile înainte de startul anului şcolar, administraţia locală, în frunte cu primarul Letiţia Stoian, a ţinut să marcheze un eveniment aşteptat de 15 ani. Pentru că bazele noii şcoli au fost puse în anul 2007. De atunci, proiectul a fost stopat de câteva ori, a fost subfinanţat ori tăiat de la finanţare de Guvernele vremii şi numai în ultimii 2-3 ani s-a galopat la construirea şi dotarea ei. “În anul 2007 am început lucrările la noua şcoală, în cadrul unui program al Ministerului Educaţiei. S-a lucrat cum s-a lucrat până în 2012, după care proiectul a fost sistat din cauza lipsei de fonduri. Ulterior, în 2015, am mutat şcoala pe PNDL şi au fost reluate lucrările. Numai că, în urma tragediei de la Colectiv şi a modificării legislaţiei, întreg proiectul privind securitatea la incendii a trebuit să fie modificat, iar parte din construcţie schimbată. Astăzi, după atâţia ani, am reuşit să inaugurăm această şcoală nouă. Şi asta după ce, ani de zile, copiii din Semlac au învăţat în clădiri vechi, care au fost retrocedate şi în care nu am putut să investim nimic. Pe această cale, vreau să le mulţumesc preoţilor Sinn şi Cudla, care, de ani de zile, ne-au pus la dispoziţie clădirile retrocedate fără a aştepta vreun ban de la primărie”, a declarat Letiţia Stoian, după ce a tăiat panglica noii clădiri care, de vineri, este Şcoala Gimnazială “Dr. Ioan Danicico” Semlac.
La acest eveniment major pentru comunitatea din comună au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Arad, ai Prefecturii Arad, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, precum şi preoţii din localitate.
“O felicit pe doamna primar pentru insistența și energia cu care s-a implicat în construirea acestei școli. Știu cât a muncit și pentru acest proiect, și pentru celelalte investiții care au transformat Semlacul într-o comună urbanizată. La Semlac toate proiectele inițiate de doamna primar au fost implementate, unul dintre acestea fiind asfaltarea tuturor străzilor, ceea ce arată eficiența administrației locale”, a spus Iustin Cionca, preşedintele CJA.
Ulterior, invitaţii au vizitat noua clădire, îndrumaţi de directorul şcolii din Semlac, Dana Vădăsan, care a ţinut să le mulţumească tuturor pentru prezenţa la unul dintre cele mai importante momente pentru învăţământul din Semlac.
Noua şcoală a costat 7,5 milioane de lei, iar la această sumă se mai adaugă suma de 1,4 milioane de lei, care reprezintă contravalorea mobilierului şi dotărilor. Pe lângă săli de clasă, unitatea de învăţământ dispune de băi moderne, de o sală de bibliotecă, de o sală festivă şi de laboratoare dedicate ştiinţelor exacte, iar printre dotări se numără tablele inteligente şi tabletele performante pentru elevi.
Trimite articolul
XJenant, același iepure Cionca,nu te mai satura Dumnezeu de atâta inaugurat,sper să inaugurezi și tratamentul cu citostatice
Repede s-a construit, 20 de ani. La taiat panglici inainte osteni…..
unii se grabesc sa isi taie cate o bucatica din panglica.
Oare ce fac cu ea?
Comparați cu o școală în stil organic construită la Biatorbagy
În stilul arhitectului maghiar Imre Makovecz
Imre Makovecz a fost un arhitect maghiar a fost un exponent important al arhitecturii organice.
–
folosiți termenul de căutare:
–
An organic style school built with special solutions in the capital agglomeration
–
arhitectura-1906 Imre Makovecz (1935-2011) by Maria BOSTENARU DAN