Incendiu, luni dimineaţa, la şcoala gimnazială din Sâmbăteni, acolo unde 100 de elevi, împreună cu cadrele didactice, au ieşit din unitatea de învăţământ după ce aceasta a fost cuprinsă de un fum dens. Din fericire, niciun elev sau cadru didactic nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, evacuarea făcându-se în timp util. Acoperişul şcolii a luat foc din cauza hornului care s-a supraîncălzit. De ce s-a supraîncălzit hornul? Ei bine, fochistul a declarat că, de dimineaţă, în sălile de clasă nu erau mai mult de 15/16 grade şi că directoarea şi părinţii elevilor au reclamat faptul că în clase este frig, motiv pentru care a pus pe foc un pic mai mult decât de obicei. „A fost foarte frig. Am primit reclamaţii de la doamna directoare, de la părinţii copiilor că e frig în clase şi am pus pe foc să ridic apa din cazan la 80 de grade. În clase erau 15/16 grade. Am pus pe foc şi am plecat spre casă. Când să intru în casă m-au sunat de la şcoală să vin înapoi că s-a aprins hornul”, a spus fochistul. Viceprimarul comunei Păuliş, Viorel Petruţa, susţine varianta conform căreia focul a pornit din cauza faptului că s-a pus prea mult pe foc. „S-a pus prea mult pe foc şi s-a lăsat uşa deschisă ca să tragă mai bine şi s-a aprins hornul. Şi de la horn s-a aprins şi lemnul din pod. Copiii au fost evacuaţi, nu au fost victime, nu a fost nevoie de îngrijiri medicale. Până au ajuns pompierii de la Arad am intervenit noi, cei de la Primărie. Eu cred că fiind cazanele foarte mici au fost forţate”, spune edilul.
Mai există însă o variantă. Una în care se acuză implicarea politicului.
„Am ajuns în situaţia asta din cauza luptelor politice care nu ţin cont de copii, nu ţin cont de părinţi, nu ţin cont de comunitate, ci doar de interesele proprii. Mă refer la pătura politică. Ei sunt interesaţi să-şi rezolve problemele lor, iar copiii nu contează şi am rugat pe fiecare om politic pe care l-am întâlnit: ţineţi cont de copii, nu de ce se întâmplă în rest”, a spus o profesoară. Directorul şcolii din Sâmbăteni a punctat faptul că fostul primar avea un plan pentru reţeaua de încălzire a unităţii de învăţământ, iar actualul primar a ales pentru şcoală – după ce a fost reabilitată, construindu-se şi încăperi noi – să folosească aceleaşi cazane vechi. „În final s-a ajuns în situaţia de care mi-a fost teamă de la început şi de care am avertizat de la început că lucrurile nu sunt în regulă. Problema nu este cazanul. Am avut aceleaşi cazane, care au funcţionat din anul 2008. Aceleaşi cazane le-am avut. Ele au fost dezafectate. Centrala a fost demolată când s-a făcut extinderea şi reabilitarea clădirii şcolii. A existat un proiect nou de centrală, proiectul era al Primăriei, trebuia pus în aplicare. S-a ajuns la varianta la care s-a ajuns, să se pună în funcţiune vechea instalaţie. S-a refăcut încăperea centralei şi aici suntem. La momentul construcţiei centralei a fost implicarea politicului, că proiectul a fost comandat de primarul anterior, s-a schimbat primarul şi avem centrala pe care o avem”, a punctat directorul Şcolii Gimnaziale din Sâmbăteni.
Intervenţie dificilă
Pompierii care au intervenit pentru stingerea incendiului au reuşit să îl limiteze şi au decopertat o parte din acoperişul şcolii pentru a se asigura că nu mai există focare care ard mocnit. „A intervenit Detaşamentul Arad cu trei ofiţeri, 10 subofiţeri, două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru şi salvare la înălţime şi o autospecială de grupă operativă. În momentul anunţului pe sistemul 112 s-a spus că este vorba despre un incendiu la acoperişul şcolii. În momentul sosirii primului echipaj, incendiul se manifesta la acoperiş, lângă horn, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi cu degajări mari de fum în interiorul şcolii. Intervenţia pompierilor a fost dificilă din cauza poziţionării acoperişului şi din cauza învelitorii de tablă şi protecţiei de lemn”, a precizat maiorul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Viceprimarul comunei Păuliş a punctat faptul că au fost obţinute toate avizele necesare pentru funcţionarea cazanelor. „Avizele ISU sunt în regulă, avem avize de la ISCIR Oradea. S-a băgat pe foc mai mult decât trebuia…”, a explicat viceprimarul comunei Păuliş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!