Liviu Marian Pop, Ministrul Educației Naționale, a emis un ordin prin care modifică regulamentul de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Printre principalele modificări se numără interzicerea accesului elevilor cu telefonul mobil la ore. Articolul 197, alin.2, spune că „în timpul orelor de curs (…) este interzisă utilizarea telefoanelor (…)”, excepție făcând momentele în care telefonul este utilizat de elev „cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență”.
Serviciul pe școală și uniforma
De asemenea, la articolul 113 s-a adăugat alineatul al 3-lea, care spune că „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc. nu poate fi folosit ca mijloc de corecție”, așadar elevii nu vor mai putea fi amenințați „cu notă mică”. Totodată, articolul 198 interzice ceea ce era cunoscut până acum ca „serviciu pe școală”, articolul spunând că „sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală”. Același articol spune că este interzisă și „sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea”. Tot prin ordinul de ministru emis de către Pop s-a prezentat și schema procedurii de utilizare în școli a auxiliarelor didactice aprobate/avizate de M.E.N.
Scandalizați
O serie de organizații ale elevilor – asociații ale elevilor din Constanța, Călărași, Maramureș, Bacău, dar și Uniunea Liceenilor Maghiari – condamnă public modul în care Ministerul Educației Naționale a modificat ROFUIP. „Considerăm că modificarea unui document de o importanță atât de mare, fără respectarea normelor de transparență decizională, este condamnabilă și afectează per ansamblu funcționarea sistemului de învățământ românesc. Astfel, constatăm faptul că pentru conducerea Ministerului Educației transparența este doar o lozincă, contrar dispozițiilor Legii educației naționale, care la art. 3 definește principiile care guvernează sistemul de învățământ, inclusiv cel al transparenței, care este concretizat la lit. m) ca «asigurarea vizibilității totale a deciziei și a rezultatelor, prin comunicarea periodică și adecvată a acestora»”, se arată în comunicatul emis de aceste asociații.
Încalcă dreptul la proprietate
Consiliul Național al Elevilor, „structura reprezentativă a elevilor din România”, își exprimă nemulțumirea în legătură cu modificările prin care „se impune obligativitatea păstrării telefoanelor într-un spațiu special amenajat pe durata orelor de curs”, spunând că astfel se „limitează dreptul la proprietate” și „atrage o obligativitate” în plus pentru cadrele didactice. Totuși, Consiliul Național al Elevilor se declară „încântat” să vadă că s-a interzis sancționarea elevilor pe criteriul nepurtării uniformei, fiind „și în trecut vocal pe tema abuzurilor generate de uniforme”. Despre faptul că modificările au fost făcute fără consultare publică, organizația nu a menționat nimic.
Arădenii…tac
Contactați de Jurnal Arădean/aradon pentru a li se cere un punct de vedere despre modificările ROFUIP, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Arad au transmis că nu vor să comenteze nimic, până la sfârșitul vacanței. Așadar, entitatea „reprezentativă a elevilor din România” îi reprezintă doar în timpul școlii, pe timp de vacanță fiecare fiind…pe cont propriu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!