ARAD. E un moment din viaţa elevilor în care pot determina soarta profesorilor. De opţiunile lor, care ce şcoală aleg, depind catedrele dascălilor. Îi pot lăsa fără ore suficiente, îi pot trimite la o altă şcoală. Chiar dacă nici un absolvent de clasa a VIII-a nu gândeşte în acest fel, alegerea liceului din larga ofertă a şcolilor arădene e decisivă pentru profesori.
Sute de locuri libere
Admiterea de anul acesta, aşa cum am mai scris, a lăsat 883 de locuri libere. Sunt şcoli care au cu câte o clasă, două sau chiar cu patru mai puţin decât au estimat. Cele mai multe care au înregistrat minusuri sunt liceele tehnologice, care în ciuda trendului favorabil venit dinspre minister, nu au reuşit să îşi facă numărul de clase solicitat. Aşa cum se întâmplă de câţiva ani, şi cum a fost şi anul acesta, cele mai multe locuri libere sunt la liceele tehnologice. Cei mai afectaţi sunt cei de la Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, unde nu au fost realizate patru clase: două (62 locuri libere) la specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice şi alte două (68 locuri neocupate) la protecţia mediului. Tot la distanţă mare de estimările iniţiale au fost şi cei de la Liceul Tehnologic „Caius Iacob”, unde 2 clase au rămas fără elevi: 22 de locuri libere la electronică automatizări și 42 la specialitatea electric.
Probleme și la Liceul de Transporturi „Henri Coandă” (42 locuri libere la mecanică) și la Liceul tehnologic „Iuliu Moldovan” (45 locuri libere la fabricarea produselor din lemn și 21 la silvicultuă). În județ, liceul cel mai afectat este cel tehnologic din Chișineu Criș, unde au rămas neocupate 72 de locuri și liceul din Miniș, cu 46 de locuri.
Rămân catedrele
Și, totuși, în ciuda numărului mare de locuri libere nu se pune problema catedrelor în școlile respective. Reprezentanții IȘJ Arad susțin că au fost afectate câteva catedre, în special cele tehnice, dar se discută doar de completări de norme și nu norme desființate. Ceea ce înseamnă că acei profesori care nu au suficiente ore pentru o catedră, datorită numărului mic de clase, pot primi completări de catedre în alte școli.
Posturile titularizabile neafectate
Cert este că posturile cu o viabilitate de patru ani nu vor intra în discuție. Ele vor fi ocupate de cei care au susținut examenul de titularizare, dar orele destinate suplinitorilor vor fi repartizate cu prioritate profesorilor rămași cu catedre incomplete.
Citiți principiile noastre de moderare aici!