Parlamentul României a emis o lege care spune clar că bazele și instalațiile sportive ale unităților de învățământ trebuie să fie accesibile elevilor și în afara orelor de curs, în zilele libere, dar și în vacanțele școlare. Legea nr.8 din 4 ianuarie 2023 modifică articolul 6 din Legea educației fizice și sportului, adoptată în urmă cu 23 de ani. Conform noii reglementări legale, este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor, precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora. Pe scurt, elevii, indiferent de vârstă, vor putea folosi gratuit bazele sportive ale unităților de învățământ oricând după încheierea cursurilor zilnice, în zilele libere sau în timpul vacanțelor școlare.
În termen de 120 de zile, așadar până la începutul lunii mai 2023, unitățile de învățământ sunt nevoite să introducă în regulamentul actual de funcționare prevederile legate de accesul la infrastructura sportivă, dar și legate de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport, precum și orarul de acces. Toate acestea vor fi afișate, conform legii, „la exterior, într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”.
Legea adoptată de Parlament vine ca urmare a unei inițiative legislative a deputaților Tudor Pop și Ionuț Moșteanu, deputați de București, respectiv Argeș, din partea USR.
Teoretic, la Arad e deschis
În municipiul Arad, cel puțin la nivel teoretic, terenurile de sport din curțile unor școli sunt deja deschise pentru elevi în afara orelor de curs, ca urmare a unei hotărâri de consiliu local din 2017. Atunci, aleșii locali votat o hotărâre care prevedea că „începând cu data de 1 iulie 2017 se aprobă accesul liber al elevilor, în vederea desfășurării unor activități de agrement în scop recreativ și sportiv în curțile și pe terenurile de sport” din 13 unități de învățământ de pe raza municipiului. Conform hotărârii din 2017, elevii au acces liber după orele de curs, în fiecare zi de luni până vineri, până la ora 20, iar în zilele libere și vacanțe, între orele 12 și 20. Tot atunci, Consiliul Local a alocat și suma de aproximativ 500 de mii de lei pentru asigurarea pazei umane și pentru dotarea curților cu toalete ecologice.
Trimite articolul
XPai si nu asa e normal? Sa poata copiii face sport zilnic,chiar daca e liber de la scoala sau daca e vacanta. Am avea generatii de copii mai sanatosi si mai activi.
-
Ar fi grozav daca nu le-ar ocupa abuziv handralai care dupa ce fac o miuta si mai trag din sticla sau pe nas incep sa distruga tot.Sa puna intai camere de supraveghere cu legatura la portar.Sa poata chema acela organul cand ceva nu e in regula pe teren.
In sfarsit, le-a venit mintea la cap! Si la bazinele de inot, pe cand acces gratuit elevilor? Si cate o ora de sport pe zi la scoala, la fel, cand? In era asta a calculatoarelor este imperios necesar acest lucru, altfel, la 30 ani, copiii de acum o sa umple spitalele cu diverse afectiuni de varsta a treia.
nu CCR a zis ca nu e voie, ce s-a schimbat
Inca o lovitura data imperializmului, toasi!