ARAD. Miercuri, 4 septembrie, se vor desfăşura activităţile unui proiect inedit, de mare actualitate, cu un titlu provocator: „Elevul de azi, şomerul de mâine”.
De ce a apărut această iniţiativă a tinerilor arădeni? Ce semnificaţie are ea? De ce aceşti tineri, în loc să se bucure de ultimele zile de vacanţă, au simţit nevoia să organizeze o asemenea dezbatere privind problema gravă a viitorului lor profesional şi social? Pentru că situaţia actuală a învăţământului românesc, a politicilor educaţionale de la noi îngrijorează pe toată lumea – părinţi, elevi, educatori, profesori-.
Problemele vizate de masa rotundă intitulată sugestiv: „Putem salva educaţia în România? Cum?” vor aduce în discuţie: criza educaţională din România (subfinanţarea, incoerenţa reformelor educaţionale, instabilitatea sistemului de învăţământ); criza de valori în rândul tinerilor (comportament deviant, antisocial, abandon şcolar); rezultate slabe la examenele naţionale (la elevi şi profesori); lipsa unei perspective de integrare socială şi pe piaţa muncii a elevilor, după absolvirea studiilor. O PĂRERE?
Obiectivele acestui proiect urmăresc punerea în discuţie/dezbatere a statulului elevului în sistemul de învăţământ românesc şi a şanselor reale ale acestuia de integrare pe piaţa muncii în societatea contemporană; atenţionarea forurilor decizionale (locale şi naţionale) asupra pericolelor generate de o politică educaţională eronată, neadaptată nevoilor individuale ale elevilor şi imperativelor sociale actuale (subfinanțarea educaţiei, absenţa unei politici educaţionale consecvente şi coerente, absenţa educaţiei pentru valori etc.)
Activităţile vor avea loc la Centrul Cultural Judeţean ( din str. Bariţiu nr. 16). începând cu orele 17.
Tinerii organizatori mizează pe participarea tuturor celor care au ceva de spus, care pot veni cu sugestii şi soluţii pentru salvarea educaţiei româneşti. Problema educaţiei nu aparţine exclusiv politicienilor şi nu trebuie să rămână doar un instrument de propagandă politică; ea trebuie să devină implicit problema celor care o „furnizează” şi acelor care o „beneficiază”, adică elevii. Această curajoasă iniţiativă o devedeşte pe deplin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!