Sunteţi în faţa unui eveniment deosebit. Mai exact despre ce este vorba?
MARIUS GREC. Universitatea din Padova a iniţiat un masterat intensiv având ca partener Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” prin Facultatea de Ştiinţe Umaniste cu o temă foarte incitantă – „Dezvoltarea locală şi restructurarea industrială”. Este vorba despre un proiect iniţiat împreună cu grupul de universităţi europene cunoscut sub numele de „Grupul de la Coimbra” format dintr-un număr de 40 de universităţi, cele mai importante din Europa la ora actuală, precum Universităţile Oxford, Cambridge, Barcelona, Coimbra, Heidelberg, Padova, Louvain … Principalul criteriu al acestui grup – astfel intitulat după numele Universităţii din Coimbra (Portugalia), care este cea mai veche din Europa – este în primul rând vechimea, tradiţia. O parte din Universităţile acestui grup, cele din Padova, Siena, Bologna, Granada, Groningen, Poitiers, Salamanca şi cele două Universităţi catolice din Louvain, cea de limbă franceză şi cea de limbă germană, se vor afla la Arad, reprezentate prin profesori ai acestor universităţi şi studenţi-masteranzi. În discuţie este pusă o problemă a întregii Europe: dezvoltarea industrială în Europa unită trebuie să ţină seama de dezvoltările regionale. E vorba, în fapt, de punerea în oglindă a două zone industriale europene, zona Veneto din Italia şi Zona V – Vest din România.
Care este programul masteranzilor?
GREC. Programul este unul divers, vor avea loc întâlniri cu autorităţile locale din această zonă de dezvoltare, cu autorităţile locale din Arad şi Timişoara, vor fi vizitate anumite locaţii importante pentru trecutul şi prezentul industrial al zonei, iar cursurile vor fi susţinute de profesori de la universităţile mai sus-amintite. Din România, alături de profesorii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” vor participa şi câteva cadre didactice de la Universitatea de Vest din Timişoara, iar ca invitat de onoare îl vom avea la Arad pe academicianul Răzvan Theodorescu. Participanţii la acest masterat intensiv vor vizita obiective din oraşul şi judeţul Arad şi din Timişoara şi vom încerca să facem un program cât mai variat şi cât mai adecvat acestei teme, fiind prevăzută, între altele, şi o vizită la staţiunea Moneasa. Activitatea este coordonată de profesorul Pierpaolo Faggi, din cadrul Departamentului de geografie de la Universitatea din Padova, iar din partea universităţii noastre eu sunt cel care răspunde de organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a acestui masterat intensiv.
Ce înseamnă venirea la Arad a celor mai importante universităţi din Europa?
GREC. Faptul că Aradul prin Universitatea de Vest „V. Goldiş” din Arad a intrat ca partener cu o parte a universităţilor din „Grupul de la Coimbra” înseamnă o recunoaştere a calităţii învăţământului care se desfăşoară la Arad, a calităţii profesorilor care predau aici, un certificat de bună calitate pe care Europa universitară îl acordă instituţiei noastre. Acest proiect este aprobat şi se va desfăşura pe parcursul a trei ani universitari. Participanţii vor primi o Diplomă emisă de Grupul de la Coimbra, alături de sigla grupului fiind inserată şi cea a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Masterat intensiv
În perioada 20 iulie – 1 august se va desfăşura acest masterat intensiv în două locaţii; lucrările masteratului vor începe la Padova şi vor continua la Arad din data de 24 iulie, la baza de cercetare şi învăţământ a universităţii noastre, Complexul Universitar Macea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!