Un vis după care arădenii tânjesc de mulţi ani se poate împlini. Vorbim despre Sala Sporturilor „Victoria”, edificiu care necesită o reabilitare capitală, „cosmetizările” realizate înaintea meciului de Cupa Davis dintre România şi Slovenia, din mai 2016, intrând la categoria „cârpeli”. Necesare, totuşi, pentru a nu ne face de râsul lumii, cum s-a (mai) întâmplat, de plidă, cu terenul de fotbal Motorul, înaintea unui joc decisiv al UTA-ei pentru promovarea în prima ligă.
Chiar şi aşa, acoperişul „plombat” al Sălii Sporturilor din oraşul nostru este la cheremul …naturii, la orice ploaie mai puternică, găleţile şi prosoapele făcându-şi loc pe parchetul sălii. Nici sistemul de încălzire nu este pus la punct, dovadă „congelatorul” în care se desfăşoară, iarna, jocuri oficiale de baschet, volei sau handbal. Pentru a nu pomeni de starea grupurilor sanitare, îndeosebi cele situate pe holurile „Polivalentei”, care sunt folosite de spectatori, aflate într-o postură în care… îţi este greaţă să intri.
Toate acestea pentru că Ministerul Tineretului şi Sportului, proprietar al „Polivalentei”, precum şi al Bazinului de înot Delfinul, nu a găsit, niciodată, resursele financiare necesare îmbunătăţirii condiţiilor de desfăşurare a activităţii. După ani de chin şi … speranţe, lucrurile ar putea (re)intra pe făgaşul normalităţii.
Decizia ministrului
Totul a pornit de la un interviu acordat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca. Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că acolo unde există solicitări din partea autorităților locale, bazele sportive aflate în patrimoniul MTS vor fi transferate prin hotărâri de guvern primăriilor pentru a investi. Dar, iată ce spune ministrul Dunca: „În momentul de față trebuie să regândim tot ceea ce înseamnă infrastructură sportivă, tot ce înseamnă patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului. Sunt situații neclare de intabulare a terenurilor, sunt baze în care nu s-a mai investit. Trebuie să facem o analiză clară și cu siguranță le vom da primăriilor, acolo unde avem solicitări. Primarii au buget și pot investi. Degeaba le țin eu la mine, la Ministerul Tineretului și Sportului, dacă nu am investit de 10 ani. Atunci le dăm posibilitatea lor, pentru că aceste baze trebuie să fie la dispoziția celor care doresc să facă sport. Și atunci, prin hotărâri de guvern, le transferăm primăriilor”.
Încercări din 2008
Ştiind faptul că Primăria Arad are ceva vechime la demersurile pentru preluarea Sălii Sporturilor „Victoria”, de fiecare dată fără sorţi de izbândă, ne-am adresat primarului Gheorghe Falcă, pentru a comenta iniţiativa ministrului Tineretului şi Sportului.
„De prin 2008, noi, Aradul, tot cerem MTS-ului să ne transfere Sala Sporturilor şi Bazinul Delfinul. Zadarnic. Chiar şi în aceste zile, deputatul Glad Varga a făcut o interpelare către ministrul Tineretului şi Sportului, în care solicită lămuriri cu privire la demersul nostru de a prelua Polivalenta. Dacă MTS-ul dă undă verde transferurilor, suntem pregătiţi pentru a schimba faţa sălii” – spune Gheorghe Falcă. Acesta a explicat şi paşii care trebuie parcurşi şi a înaintat anul 2019 ca termen de execuţie, evident, dacă toate lucrurile vor decurge conform planului: „După emiterea hotărârii de guvern prin care vom primi în patrimoniu Sala Sporturilor, va urma întocmirea proiectului tehnic. Undeva în vara lui 2018, după finalizarea lucrărilor la stadionul UTA şi organizarea licitaţiei, ne-am putea apuca de lucru şi, dacă totul decurge normal, în 2019 am putea avea o altă faţă a Sălii Sporturilor” – a încheiat edilul Aradului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!