Catedrala Veche Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care au venit să asiste la instalarea Preasfințitului Emilian.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat alături de o pleiadă de înalți slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române de pe tot cuprinsul României: Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului,Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Român Ortodox al Ungariei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Tot Preasfinția sa a fost cel care l-a înveșmântat în sfintele odăjdii și i-a înmânat toiagul episcopal, rostind formula „Vrednic este !” îndemnându-l să-l folosească întru binecuvântarea drept credincioșilor și mustrarea spre îndreptare a celor care cad în păcat. Pentru că doar așa, la actul sinodal prin care îi sunt recunoscute meritele, s-ar putea adăuga o diplomă de excelență. Acordată, poate, de către puzderia de politicieni prezenți în cele două strane. Desigur, fără să se amestece: în dreapta, Falcă, Bibarț, Cionca, Noghiu, plus niște doamne, în stânga, deputații Tripa și Todor.
Îndemn la unitate
Printre altele, Mitropolitul Ioan al Banatului l-a îndemnat pe noul episcop să slujească deopotrivă Biserica Ortodoxă și neamul românesc: „Să aprindeți din nou candela unității neamului românesc…Acum 100 de ani eram eram divizați, dar mai uniți în cuget și-n simțiri ca niciodată. Astăzi suntem mai divizați decât eram acum 100 de ani”. Discursul său despre rolul covârșitor jucat de către Biserica Ortodoxă Română, prin reprezentanții săi din partea de Vest, în realizarea Marii Uniri a fost continuat de către ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.Care a mulțumit Sfântului Sinod pentru „cârja” primită ca ajutor, precum a spus Mitropolitul Ioan al Banatului. La rândul său, proaspăt întronizatul a promis că va respecta cu sfințenie îndemnul Mitropolitului Ioan : „Al doilea altar îl vei găsi în spitale, în temniță, printre oamenii săraci”
Biserica nu va fi impozitată!
Mitropolitul Ioan i-a dat cuvântul și secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, care a dat asigurări ferme că zvonurile privind impozitarea bisericii sunt rostogolite cu rea credință de către cei care vor să distrugă relația stat-biserică, acest lucru nefiind în intenția Guvernului. De fapt, a explicat Opaschi, biserica plătește impozite pentru salariile angajaților și pentru orice activitate comercială care nu aduce profit investit în acțiuni caritabile și sociale, dar niciun cult nu va fi impozitat pentru fondurile care circulă în interiorul bisericii respective. Pentru că biserica nu este o societate comercială, ci cel mai important segment al societății civile. Deasemenea, Opaschi a spus că Secretariatul de Stat pentru culte va sprijini masiv finalizarea noii catedrale, în perspectiva marelui centenar.
După 28 de ani
Viața monahală a Preasfințitului Emilian a început acum 28 de ani, la Mănăstirea Neamț. A continuat la Iași și Râmnic, a ajuns profesor universitar la Institutul Teologic, iar acum a fost întronizat la Arad, unde vrea să-și pună în slujba comunității cunoștințele de istoric, iar în slujba bisericii, osârdia și iubirea de Dumnezeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!