Ca în fiecare an, în luna octombrie, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad devine pentru câteva zile, gazda primitoare a tuturor celor pasionaţi de teatru şi de limba franceză. Festivalul de teatru francofon „Amifran”, ajuns la cea de a XIX-a ediţie, a reunit, şi de aceată dată, trupe venite din toate colţurile României dar şi din numeroase ţări din Europa. Ceea ce este inedit în acest festival este că înveţi să fii, rând pe rând, actor şi spectator, te familiarizezi cu tehnici teatrale inovatoare şi descoperi, prin intermediul limbii franceze, scriitori şi piese de teatru cu mesaje etern actuale.
O carte document
Cu ocazia acestui festival, s-a lansat şi cartea „20 de ani de francofonie la Arad 1991-2011” – coordonată de prof. Florin Didilescu, sufletul acestei mişcări culturale – carte ce reuneşte în paginile ei mărturii ale profesorilor, elevilor, personalităţi ale lumii culturale arădene sau franceze care, într-un fel sau altul, au intrat în contact cu acest micro-univers francofon care este „Amifran”. Sunt pagini pline de sinceritate, de emoţie, de vibraţie care ne arată cât de mult a însemnă acest eveniment cultural – Festivalul internaţional de teatru francofon – de care Aradul se bucură de atâţia ani şi aceasta asociaţie care militează cu acelaşi entuziasm ca la început pentru promovarea limbii franceze şi a valorilor civilizaţiei franceze. În carte sunt prezentate deasemenea toate spectacolele de teatru jucate de trupa „Amifran” la diverse festivaluri pe tot mapamondul, din Rusia până în Quebec.
Gong final
Azi, în ultima zi a festivalului, sunteţi invitaţi să asistaţi la un concurs de cultura şi civilizaţie franceză, urmat de un spectacol surpriză pe scena teatrului. Participanţii la festival vor pleca în curând, dar amintirile şi prieteniile legate aici, la Arad, vor dăinui cu siguranţă mult timp de acum înainte.
„România e grădina mea secretă iar la acest festival îmi regăsesc energia” (Emilie le Roux)
Citiți principiile noastre de moderare aici!