ARAD. Programul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineri Francofoni „Amifran” cuprinde, zilnic, două „reprize”, de 30 şi 45 minute, în care participanţii – actori şi realizatori în piesele jucate ori spectatori ai acestora – se adună la discuţii, coordonaţi de un animator profesionist. Ce se întâmplă, mai exact, aici am încercat să aflăm, ieri, „En coulisse” cu fracofonii.
Experienţă împărtăşită
„După 3-4 spectacole, vine un moment foarte aşteptat de toată lume: dezbaterile – ne spune prof. Nicolae Weisz de la Colegiul Naţional „M. Eminescu” Baia Mare. Este un prilej privilegiat în care se pun întrebări, se rostesc judecăţi, păreri despre munca trupelor. Mii de lucruri de aflat: alegerea piesei, durata repetiţiilor, emoţiile resimţite, sensuri ascunse, amănunte semnificative. Discuţii care duc la concluzia că lumea teatrului licean francofon este declanşată de aceleiaşi porniri artistice, de dorinţa de a fi pe scenă, de a se arăta celorlalţi. Muncă, talent, gânduri, multe gânduri care se leagă, experienţă împărtăşită”.
“Îmi place mult momentul «En coulisse». Îmi place să ascult vorbindu-se despre piese, decor, mesaj…E foarte bine ca actorii să afle ce au transmis publicului. Dar şi pe noi ne ajută foarte mult să înţelegem adevărul ascuns al pieselor”, consideră Svetlana Braghina din Moscova.
Un feedbak călăuzitor
„Se discută spectacolele – zice Ştefan Puşcaşu de la «Amifran ». Se pun întotdeauna întrebări interesante şi se explică sensul ascuns din spatele jocului actorilor, de ce fiecare a jucat un anume rol sau de ce s-a ales un anume text”. „E foarte interesant – e de părere Pernilla din Pecs – Ungaria. Mesajul pieselor e câteodată greu de perceput iar acest moment ne ajută să înţelegem mai bine”. „Având în vedere că e un festival în care nu se acordă premii exacte – spune Gabriela Pavel, de la «Mini Amifran» – «En coulisse” oferă un feedback care să îi ghideze spre ce au de făcut. Accentul se pune pe partea pozitivă pentru a-i încuraja să continue”. „E un moment bun pentru că oamenii sunt activi şi vorbesc fără ajutor iar dezbaterea merge singură”, completează Anita Feher din Italia. Iar Magaire Pollet de la Liceul francez Bucureşti concluzionează că ar fi „un schimb interesant ce permite distanţarea de ceea ce credem şi ceea ce am perceput pe moment”
Din culise, pe scenă
Revenind din culise la ceea ce a fost pe scenă, putem spune că publicul a putut să vedă ieri spectacolele interesante prezentate de Fundaţia culturală „Amfiteatru” Constanţa, Liceul francez din Viena, Liceul „M. Viteazul” Slobozia, Liceul francez „Anna de Noailles” Bucureşti, ori – la „Seara rusă” – Universitatea de Ştiinţe Umaniste din Smolensk şi Clubul francez din Moscova.
Astăzi în Festivalul „Amifran”
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tinerii Francofoni „Amifran” programează azi: Spectacolul atelierelor (de la ora 10); „Coulisses” , creaţie colectivă (Heilig Hart&College, Halle, Belgia) – ora 14; „Spectatorii disperării” de Mathias Barba (Liceul Clasic European, Catania, Italia) – ora 15; „Damele cu camelii” , dramatizare personală (Liceul Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare) – ora 16; „Cerere în căsătorie” de A. Cehov (Clubul francez din Moscova) – ora 20; „20 de ani de Amifran”- ora 20.45.
„Copiii-spectatori află ce au făcut celalţi şi, ca actori, cum au fost apreciaţi de alţii” (Răzvan Rusu)
Citiți principiile noastre de moderare aici!