Ţi se taie răsuflarea când intri în Sânicolaul Mic. Nu pentru că proiectul cu Banca Mondială a fost finalizat iar cartierul arată ca unul occidental, nici pentru că oamenii au început să acorde mai multă atenţie spaţiilor verzi din faţa caselor (fapte ce nu au avut loc, desigur), ci din cauza canalizării. Greu de descris, mirosul de cartier îţi întoarce stomacul pe dos, fără nici o glumă. Iar în cartier, mirosul dejecţiilor nu durează de o zi, două, ci de mai bine de o săptămână. Se ştiu şi vinovaţii şi, totuşi, problema nu a fost remediată.
Primăria Arad dă vina, fără echivoc, pe societatea Enel. Cei care au de suferit sunt, însă, tot locuitorii din cartier.
De ce miroase în aşa hal în cartier? Pentru că reţeaua de canalizare introdusă pe mai toate străzile din cartier (prin proiectul realizat cu bani de la Banca Mondială) a fost folosită de locuitorii zonei, deşi Primăria nu şi-a dat OK-ul încă. Mai mult, reţelele folosite deja de unii dintre locuitori nu sunt încă legate la canalizarea mare a Municipiului, aşa că undeva, pe drum (pe stradaClopotului), dejecţiile au rămas pe conductă. Municipalitatea şi-a propus de mult să branşeze reţelele la canalizarea principală, însă piedica a fost pusă repetat, potrivit spuselor reprezentanţilor Primăriei Arad, de către Enel.
„Nu a venit branşamentul electric pentru canalizarea de pe strada Clopotului. Enel amână montarea acestuia din cauza contractului, căruia i-au modificat valorile iniţiale”, a detaliat Răzvan Popa, directorul executiv al Direcţiei Tehnice a Primăriei Arad, problema. Nu este vorba de orice branşament, ci de branşamentul principal din cartier.
Branşamentul asigură legătura întregului cartier cu Subcetatea, urmând ca de aici dejecţiile să se deverseze în canalizarea Aradului. În absenţa acestui branşament, comandat de Primăria Arad de mai bine de un an societăţii Enel, dejecţiile nu pot fi deversate iar cartierul s-a “împuţit” literalmente.
Nevinovaţi
Răzvan Popa susţine că, în viziunea sa, Primăria a făcut tot ce trebuia pentru a fi realizată şi această investiţie: a făcut pe banii Aradului studiul pentru branşament, a acceptat să plătească, tot din banii Aradului, această lucrare a Enel, a acceptat preţul propus de societate la toate elementele fizice, singurul pas care mai rămăsese de făcut fiind acela de a semna contractul cu Enel şi de a trece la montarea branşamentului pe strada Clopotului.
Cu 50% mai mult
De aici a început, însă, nebunia. Contractul a fost trimis Primăriei doar anul acesta, deşi actul are număr de înregistrare de anul trecut, de când Primăria a solicitat şi s-a arătat de acord cu toţi termenii fixaţi pentru investiţie. În situaţia dată, executivul a trimis înapoi contractul, pentru ca Enel să trimită… unul actual. Contractul s-a întors la Primărie cu data bună, dar cu… schimbarea soluţiei. Şi nu orice soluţie, ci una nouă care, în viziunea societăţii Enel, costă cu 50% mai mult decât cea stabilită iniţial.
Şocaţi de noua variantă de lucrare, Primăria Arad s-a văzut nevoită, conform declaraţiilor directorului executiv, să trimită din nou contractul înapoi la Enel. Totul, pe nervii deja întinşi ai locuitorilor cartierului.
“Aveam totul pregătit: conductele de canalizare, pompele, tot. Nu trebuia decât să înceapă lucrul, care dura maximum patru zile. Trebuia doar să plătim şi să îi dăm drumul. Enel pune, însă, în pericol calitatea lucrărilor de investiţii făcute în cartier”, a punctat Răzvan Popa.
Din păcate, deşi subiectul le-a fost prezentat reprezentanţilor Enel, mailul prin care societatea şi-ar fi putut exprima poziţia faţă de întâmplările din Sânicolaul Mic nu a fost trimis până aseară.
Una lipsă
În Sânicolaul Mic o singură stradă nu are canalizarea finalizată (strada Tarafului), iar pe câteva străzi asfaltul încă nu a fost turnat (cap – coadă). Problemele cu Enel ar putea amâna şi mai mult finalul lucrărilor de aici, deşi oficialii speră ca până de Crăciun locuitorii să poată folosi canalizarea şi străzile fără probleme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!