ARAD. Investițiile în sectorul energiei verzi schimbă și piața muncii. În condițiile în care industria „verde” promite să aducă zeci de mii de locuri de muncă în următorii ani, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale se vede nevoit să introducă noi meserii în clasificarea ocupațiilor. Așa se face că primele trei noi ocupații din sectorul „verde” au fost introduse la finele anului trecut, atunci când a fost aprobată actualizarea clasificării ocupaţiilor din România (COR).
Este vorba despre tehnician instalare turbine eoliene cod 311313, tehnician mentenanţă turbine eolienne cod 311311 şi tehnician inspecţii şi reparaţii pale de turbine eoliene cod 311312.
Introducerea acestor noi meserii a avut loc la propunerea RenewAcad – Academia de Consiliere şi Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie. RenewAcad este o un proiect lansat de la grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark.
„Importanţa introducerii acestor meserii şi calificări noi în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) este şi mai mare din perspectivă practică, deoarece industria regenerabilelor estimează crearea a peste 20.000 de noi locuri de muncă până în 2030 atât în zona de energie fotovoltaică, cât şi în energia eoliană”, au precizat oficialii RenewAcad, citați de Mediafax.
Momentan Monsson are două centre de pregătire, la Constanța și Petroșani, dar se pregătește investiția majoră din județul Arad, acolo unde va funcționa un nou centru. Parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri este cel mai mare din Europa, fiind dezvoltat de Monsson.
Se pare că interesul pentru calificarea în acest domeniu ar fi destul de mare, Monsson transmițând pentru Mediafax că sunt „peste 2.400 de persoane înscrise, din care 400 pe lista de aşteptare suplimentară”, în timp ce 580 de persoane au finalizat deja cursurile de specializare.
Investițiile din Arad
Monsson a detaliat la finalul anului 2022, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Arad, faptul că intenționează să dezvolte trei parcuri fotovoltaice în județul nostru. Cel mai mare este cel din zona Pilu-Grăniceri, lucrările pentru realizarea parcului urmând să înceapă cel târziu la începutul toamnei acestui an. Celelalte două parcuri fotovoltaice sunt la Chișineu Criș și Macea. Intenția Monsson de a forma și califica personal a fost subliniată și la Arad, precizându-se că se va investi nu doar în parcul fotovoltaic ci și în formarea oamenilor care vor lucra acolo. Așadar, includerea de noi meserii în clasificarea națională vine ca un răspuns necesar pentru adaptarea la noile tendințe de pe piața muncii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!