ARAD. Seara de 8 mai marchează în calendarul Filarmonicii debutul unei noi luni de concerte, programul de la ora 19 oferind pentru audiţie trei partituri spectaculoase: Preludiul la unison din Suita I pentru orchestră de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Niccolo Paganini şi Simfonia a III-a Eroica de Ludwig van Beethoven. „Enescu, Paganini, Beethoven! Ce trio de genii creatoare! Enescu realizatorul sintezei naționalului românesc cu universalul în limbaj muzical, Paganini considerat unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, iar Beethoven, de-a pururea străjuind ca un astru pe firmamentul culturii muzicale universale. Spiritele lor unice și novatoare sunt rechemate pe pupitrele orchestrei simfonice într-un concert situat în zona estetică a monumentalului”, se spune în comunicatul Filarmonicii.
Prefaţat de o capodoperă enesciană cu statut de unicat (unicul exemplu de monodie din literatura simfonică universală), unul dintre cele renumite concerte instrumentale ale începutului de secol XIX va putea fi reascultat după o absenţă de mai mult de un deceniu din programele muzicale ale Aradului, în interpretarea tânărului violonist Francesco Ionaşcu. Student la Royal College of Music din Londra şi îndrumat de numele cele mai mari ale violonisticii mondiale, Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, invitatul actualei săptămâni este cunoscut în perimetrul concertistic actual ca un extraordinar produs al şcolilor muzicale clujene şi britanice.
Dirijat de Dorin Frandeş, programul se încheie cu Eroica beethoveniană, partitura care la acelaşi început de secol XIX, preconizează dimensiunile şi complexităţile unuia dintre cele mai senzaţionale secole din întreaga istorie a artei muzicale.
Francesco Ionașcu
Născut într-o familie de muzicieni, la 21 Decembrie1991 la Veneţia, Francesco Ionașcu descoperă lumea minunată a notelor muzicale la vârsta de 4 ani, iar la 6 ani începe studiul viorii la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Mariana Suma. A continuat să studieze cu Prof. Univ. Dr. Valer Maior de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”și cu Robert Truț, violonist la Filarmonica „Transilvania”din Cluj –Napoca.
În prezent este student la Royall College of Music din Londra la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin.
Până la 22 de ani, a avut peste 80 de concerte ca solist cu prestigioase orchestre din România, cum ar fi Orchestra George Enescu din București, orchestrele din Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Satu -Mare, Târgu Mureș, Craiova. Dintre dirijorii sub bagheta cărora a cântat amintim: Lawrence Foster (S.U.A.), Franz Lamprecht (Germania), François Robert Girolami (Franța), regretatul Alexandru Lăscae (Olanda), Gemesi Geza (Ungaria), Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Petru Sbârcea, Ilarion Ionescu Galați, Tiberiu Soare, Cristian Sandu.
În afară de România, a susținut concerte în Anglia, Germania, Franța, Italia, Ungaria, în prestigioase locații: Ateneul Român și Sala Palatului (București), St.James’s Piccadilly, Steinway Hall, St.Mary Abbots Church ( Londra), Tonnhalle (Düsseldorf), Ambasada României din Paris și Londra.
Este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale, printre care:
Premiul I la BPSE Chamber Music Competition, Londra, iunie 2012
Premiul III și Premiul Asociației Criticilor Muzicali la Concursul Internațional „Ștefan Ruha”, 2008
În 2006 este finalist la „ Eurovision Young Musician”
Premiul II la Concursul Internațional „Jeunesse Musicales”, 2005
Premiul I și Premiul Special al Juriului pentru interpretarea piesei „Le streghe” de Paganini la Concursul Internațional „Remember Enescu”, 2003
Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional „A.Postachini”de la Fermo-Italia, 2002.
Din 2008 este bursier SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto (concert maestru la Berliner Philharmoniker), Alexander Sitkovetski, Natalia Lomeiko, Diana Ketler, David Cohen, Bjorn Lewis (Londra), Petras Geniusas (Vilnius), Răzvan Popovici (München), Bernhard Naoki Hedenborg (Viena), Reto Bieri (Berna).
A participat la clase de măiestrie cu violoniști prestigioși: Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!