Un proiect arădean, extrem de ofertant, ar putea debuta în curând iar la acesta lucrează deja specialişti care au participat la restaurarea unor imobile din satul Viscri, unde Prinţul Charles vine în vacanţe. Mai mult, proiectul are şanse să fie o reuşită în condiţiile în care… „de ce să mergi la Washington când poţi vedea Casa Albă la Petriş?”. Nu e o glumă, comparaţia este făcută de arădeni după ce primăriţa comunei Petriş, Irina Onescu, a postat pe Facebook fotografii în care se pot observa asemănările izbitoare dintre Castelul nobiliar Salbek şi Casa Albă, reşedinţa preşedintelui SUA.
Iar locuitorii comunei îşi fac deja speranţe mari privind transformarea zonei într-o atracţie turistică internaţională, după ce castelul a fost achiziţionat recent de englezi, pentru o sumă de aproape 700.000 de euro. Noul proprietar este compania londoneză OMC Investments Ltd, iar imobilul va fi administrat de Fundaţia Botnar.
Primarul comunei Petriş, Irina Onescu, ne-a declarat că după recenta tranzacţie reprezentanţii proprietarilor au venit cu arhitecţi şi specialişti în restaurări, anunţând că vor să reabiliteze imobilul. „Am avut discuţii cu delegaţia prezentă la Petriş. Din echipă au făcut parte specialişti care au lucrat la restaurarea unor imobile din satul Viscri. Au spus că în primăvară vor începe să restaureze parcul din jurul castelului, iar pentru imobil vor accesa fonduri europene, având în vedere că este monument istoric”, spune primăriţa.
Noii proprietari au în vedere să pună în valoare zona, iar castelul să devină o atracţie turisticăinternaţională.
„Este o clădire cu valoare arhitecturală mare şi cu potenţial uriaş de atragere a turiştilor. Seamănă izbitor cu Casa Albă”, a spus primăriţa.
Delegaţia prezentă recent la Petriş a anunţat că imobilul va fi transformat într-un hotel de lux şi va servi, de asemenea, drept sediu pentru Fundaţia Botnar. Anexele ar urma să fie amenajate pentru activităţi culturale, cum ar fi ateliere de artizanat şi meşteşuguri.
Speranţele administraţiei locale sunt că Petriş va deveni un sat vizitat de străini, la fel cum este satul braşovean Viscri, devenit cunoscut după ce s-a aflat că Prinţul Charles deţine aici o proprietate şi vine uneori în vacanţe.
Primăriţa crede că vor fi create câteva zeci de locuri de muncă, atât în timpul lucrărilor, cât şi din momentul începerii activităţilor. „Reprezentanţii fundaţiei ne-au transmis că vor să se implice foarte mult în viaţa comunităţii. Cred că Petriş va deveni un reper al zonei, având în vedere succesul pe care l-a cunoscut satul Viscri. Oamenii de acolo au ajuns să trăiască din turism, ceea ce s-ar putea face şi aici. Administraţia locală va sprijini acest proiect cu tot ce se poate, iar sătenii vor fi încurajaţi să investească în proprietăţile lor”, a spus primăriţa.
Tranzacţia
Achiziţia castelului de către englezi este mană cerească pentru Petriş. Imobilul nu a fost pus în valoare până acum şi chiar a fost abandonat în ultimii ani.
Reşedinţa nobiliară a rămas în proprietatea familiei Salbek până la instaurarea comunismului, ulterior fiind confiscată de stat. A fost amenajată pentru o şcoală specială, iar apoi a fost folosită drept azil pentru bolnavi psihic. Foştii proprietarii au revendicat imobilul şi l-au câştigat în 2009, de când a rămas nefolosit.
Tranzacţia prin care Castelul Salbek a intrat în proprietatea englezilor a fost finalizată printr-o licitaţie a Casei Artmark. Preţul plătit de compania OMC Investments Ltd. din Londra, care a dat în administrare proprietatea Fundaţiei Botnar, este aproape dublu faţă de cel de pornire, în valoare de 350.000 de euro.
Monument istoric
Castelul a fost construit între anii 1800 şi 1850 şi este clasat monument istoric de valoare naţională şi universală, clasa A. Are 24 de camere şi mai multe construcţii anexe. Suprafaţa terenului este de 16,73 hectare, iar cea construită de 983 metri pătraţi, cu o amprentă la sol de 450 metri pătraţi. Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment. Parcul din jurul castelului, în suprafaţă de 16,7 ha, are numeroşi arbori printre care şi câţiva stejari seculari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!