Ministerul Sănătății a declarat, marți, 5 decembrie, epidemie de rujeolă la nivel național pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. Decizia a fost luată având în vedere creșterea cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.
„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, a precizat Ministerul Sănătății.
Cazuri puține la Arad
Deocamdată, la nivelul județului Arad au fost confirmate puține cazuri, potrivit Direcției de Sănătate Publică: „În luna octombrie a acestui an, am avut raportate 2 cazuri de rujeola care au fost infirmate în urma analizelor de laborator. În data de 04.12 2023 au fost raportate 4 cazuri suspecte de rujeolă, internate la SCJU Arad, compartimentul boli infecțioase copii, care au fost recoltate și așteptăm rezultatul de la laborator pentru confirmarea sau infirmarea cazurilor”, ne-a declarat Cecilia Irimie, directorul DSP Arad.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Astfel, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Rujeola afectează cel mai mult copiii, care iau boala din comunitate. Ca și simptomatologie, trebuie să mergeți la medicul de familie atunci când copilul (sau adultul) are febră, apare erupția – o erupție generalizată, care apare inițial pe față – și apare și inflamația tuturor mucoaselor – ochi roșii, nasul curge sau este înfundat, gâtul este roșu-intens, tuse seacă inițial și apoi cu expectorație, toate acestea însoțite de scaune moi.
Trimite articolul
XNoi nu ne vaxxinam mai bine murim nu???? Chiar daca vaccinurile astea si-au dovedit eficacitatea noi nu credem in ele moastele ne salveaza!!!!!!!
Olivia Steer nimic?