PĂULIŞ. Cei 77 de ani de la eroicele lupte în urma cărora eroii Detașamentului Păuliș au reușit să apere, în cel de-al Doilea Război Mondial, Defileul Mureșului, suveranitatea și integritatea României în fața trupelor hortyste, de 10 ori mai numeroase și mai bine înarmate, au fost marcați, sâmbătă, printr-o serie de manifestări ample care au avut loc în zonele în care s-au purtat lupte crâncene.
Ceremoniile militare și religioase au început încă de dimineață în comuna Păuliș, unde s-au dat eroicele lupte, și la cimiturl eroilor din Radna, unde se afla școala militară ai cărei elevi au purtat acele lupte. Un parastas în memoria eroilor a fost ridicat la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliș.
Momentul central al manifestării avut loc odată cu ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă Drumul Național 7, unde au fost depuse și coroane de flori în memoria eroilor.
Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”.
Remember
Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortysto-ungară „Budapesta”, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 Infanterie şi Divizionul 61 Artilerie Grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.
Trimite articolul
XMai traieste vreun veteran?
-
Si daca traieste mai mult ca e singur si uitat de toata lumea.Eroii mor de obicei singuri.
-
Parc-au facut pe ascuns comemorarea aceasta . Parca le e rusine sau frica sa spuna tare ca tinerii romani, elevi-militari au luptat eroic sa elibereze tara de sub hortistii ce au terorizat si ucis cu cruzime populatia romaneasca civila din zona
-
Eroii au foast pretuiti cu adevarat,doar inainte de ’89! Cei de 45 de ani trecuti, isi amintesc foarte bine,au trait acele vremuri…
-
-
Unul din cele mai frumoase monumente.
In afara de cele maghiare.
-
Neon, monumentul e realizat de sculptorul arădean, Ionel Munteanu.
-
E splendid acolo am fost facut pionier!
-
Toți am fost chiar și comandantul antitero din Haifa a fost facut pionier la Paulis
-
-
Impreuna cu sculptorul Emil Vitroel si cu arhitectul Milos Cristea.Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti trei
-
Parneava, Dumnezeu să-i odihnească!
-
-
Glorie si Recunoștința Veșnică Eroilor! Asa s-a făcut România!
-
Tota recunostinta ,respectul meu pentru eroii cazuti pe acel camp.Indiferent de nationalitate.
Au fost aliați . Cu nemții și ungurii
Dar rominul e un melc fara coloana vertebrala. Au trădat. Și acest fapt nu se uita pe veci.
-
Ai dreptate.in Ungaria sunt firmele mari Germane,Japoneze.Crezi ca aliatii uita trecutul?
-
molto, citiți rogu-vă o excelentă carte: “Istoria trădării la românii”, de Mircea Bălan!
-
Si ungurii i-au tradat pe germani! Mai citeste o carte de istorie ca nu musca!
-
Cartile sunt facute pentru a fi cumparate.Istoria e scrisa pentru prostime.
-
-
Citeste putin despre Ip si Treznea
-
Citește tu de de Aita Seaca! De Avram Iancu, De Horia si……
-
Molto, acelasi iredentist frustrat cu alt nume
-
-
-
Molto esti o canalie.Romanii si-au aparat interesele , e clar horthy boy ?
M-am saturat de comentariile tale antiromanesti, ticalosule.-
Deci daca iti aperi interesele inseamnal ca nu esti tradator de aliat. Aham… Inteleg.
-
No,acuma intreb si eu,oare cei din Detasamentul Paulis ce ar zice sa-si vada nepotii cu botnite pe mufa si ascunsi prin case de frica unei raceli?
-
Sa te fut da bine scrii!!!Dar ce ar zice de imigranti ilegali care au fugit din tara lor.
Cateva comentarii:
– S-a luptat foarte intens si in defensiva pe Valea Crisului. Au fost lupte grele in zona Sebis, Ineu, satul Prunisor. Trebuie amintit efortul care s-a desfasurat pe tot frontul nu doar pe zona Vaii Muresului. De referinta si de citit este cartea. foarte bine documentata, „Război pe Mureș și pe Crișul Alb”, autor Ioan Valentin Tuleu, aparuta in 2015.
– o astfel de batalie , care a fost foarte intensa si importanta pentru desfasurarea celui de-al doilea razboi pe teritoriul Romaniei si chiar Europei, cum a fost cea de la Pulis, merita cu adevarat sa se organizeze un muzeu local, dedicat descrierii acestei batalii si pastrarii vie a memoriei celor care au luptat – de ambele parti ale frontului. Se poate organiza acest muzeu in Paulis, Ghioroc,, sau Minis sau chiar la Radna, unde era cazarma Detasamentului Paulis. Un muzeu care sa expuna diorame, uniforme, armament, chiar si blindate / tancuri ale diviziei Budapesta. Ar ajuta mult la informarea publicului despre detaliile acestei lupte, detalii care in acest moment sunt foarte putin cunoscute
-
Domnule Mihai, aveti dreptate. In atatea decenii o parcare civilizata cu servicii si un muzeu care sa fie si deschis si vizitabil, se putea amenaja acolo, pe loc. Ajuta mult acum in actualele conditii daca doamna Dutu anunta evenimentul cu vreo doua zile inainte de a avea loc, ajuta daca CJA si CLM anunatau ca pun la dispozitia doritorilor niste autobuze cu care sa se deplaseze ca sa participe la ceremonie. Doar asa fiii si nepotii afla despre fapte istorice petrecute in judet. Si daca in jurul monumentului ar fi mereu plantat un covor de flori si cei ce opresc totusi ar pastra curatenia am sti ca sacrificiul tinerilor nu e uitat.
Tuluz-Lotrec, mai citește și ce au făcut românașii tai la Aita Seaca la Feldioara. Dacă citești doar ce apare în Oltenia ta mai bine taci!
-
Draga Molto aka Istorie (hahaha), eu sunt mai aradean decat au fost toate neamurile tale venite cu pastrama sub saua calului din Asia Mica.
Intreb si eu pentru un prieten…: daca joci fotbal in echipa X. si in minutul 89 treci in echipa Y. pentru ca vezi ca are mai multe sanse, ok, ca ai terminat jocul in echipa castigatoare, dar de fapt de partea cui ai luptat?