Modernizarea unui drum care trebuia să se finalizeze încă de acum doi ani, dar care nu este gata nici acum va fi primul „test” al avocaţilor care au fost angajaţi de Consiliul Judeţean Arad. Instituţia judeţeană vrea să încheie primul contract subsecvent din acordul-cadru şi să dea 30.000 de lei casei de avocatură pentru a rezolva litigiul cu DSE Consulting, constructorul care, în 2019, câştiga licitaţia pentru modernizarea drumului judeţean Pâncota-Buteni, un proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile. Numai că lucrurile nu au decurs conform contractului, iar societatea a tot solicitat prelungiri peste prelungiri. Ultima astfel de prelungire a fost emisă de CJA până în data de 30.10.2023. Numai că lucrarea nu a fost finalizată nici atunci. Drept urmare, Consiliul Judeţean Arad a decis să încheie contractul, care ajunsese la termen, şi să solicite despăgubiri firmei DSE Consulting. Motivul? „Deși termenul de finalizare a lucrărilor aferente contractului a fost prelungit succesiv prin acte adiționale până la data de 30.10.2023, nici până la acest moment lucrările nu au fost finalizate, întrucât au intervenit o serie de probleme tehnice în execuție, degradări ale unor porțiuni de lucrări executate precum și dispute între beneficiar și antreprenor privind modalitatea de execuție a lucrărilor, prețul lucrărilor și graficul de execuție”, după cum susţin cei de la CJA. Totuşi, firma constructoare nu a fost de acord cu decizia Consiliului Judeţean.
În instanţă
Acum, CJA vrea să rezolve problema în instanţă. Şi vrea să plătească avocaţi pentru aceast speţă. „Se constată faptul că se propune spre aprobare încheierea unui contract de servicii juridice subsecvent Acordului-cadru nr. 16.769/23.07.2024 pentru acordarea de consultanță juridică, de
asistență juridică și de reprezentare juridică având ca obiect soluționarea aspectelor juridice care privesc execuția/rezilierea Contractului de execuție de lucrări nr. 153/02.09.2019 Lot 2 reabilitare DJ 792C KM 0+000-21+000 și KM 26+000-36+200 Buteni-Pâncota, Județul Arad, inclusiv efectuarea procedurilor legale pentru recuperarea eventualelor prejudicii cauzate Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad din execuția Contractului de lucrări și reprezentarea la instanțele judecătorești și de arbitraj”, spun cei de la CJA.
Tot în documentele instituţiei judeţene se mai precizează: „Complexitatea problemelor apărute în derularea contractului, care se impun a fi analizate și soluționate conform prevederilor legale și contractuale, invocate atât de către beneficiar cât și de către antreprenor, în condițiile unui deficit de personal la nivelul Serviciului Juridic și Executări Silite, care îngreunează în mod considerabil îndeplinirea atribuțiilor acestei structuri, necesită implicarea sprijinului juridic extern pentru soluționarea acestora. În stadiul actual al relațiilor contractuale sunt analizate posibilitățile de reziliere a contractului de către Unitatea Administrativ-Teritorială Județului Arad, fapt care implică utilizarea mecanismelor contractuale de reziliere, supuse unor termene stricte, care nu ar putea fi realizate în condiții optime cu personalul existent la nivelul Serviciului Juridic și Executări Silite. De asemenea, soluționarea disputelor notificate între părți până în prezent se face, conform prevederilor contractuale, de către instanțe de arbitraj, funcționarii publici din cadrul Serviciului Juridic și Executări Silite neavând experiență în derularea procedurilor de arbitraj”.
30.000 de lei
Casa de avocatură cu care Consiliul Judeţean a semnat acordul cadru este SPARL Hosszu, Ioniță, Gera, Doboș și Asociații. Şi, pentru procesul cu DSE Consulting, instituţia judeţeană este pregătită să plătească nu mai puţin de 30.000 de lei către casa de avocatură. Dar suma ar putea creşte. „Valoarea contractului de servicii juridice care urmează a fi atribuit este în sumă de 30.000 lei – fără TVA. Prețul contractului poate fi majorat, în funcție de necesități, cu aprobarea prealabilă a Consiliului Județean Arad”, se mai arată în documente. Aşadar, modernizarea ratată a drumului Pâncota-Buteni va fi tranşată în instanţă.