Arad. A fost greu, dar se pare ca ne-a ieșit. Stația de sortare a deșeurilor este, potrivit anunțului făcut de Primăria Arad, funcțională începând de luni, 11 ianuarie. Potrivit comunicatului remis de municipalitate, „această investiție a municipalității în valoare de aproape 6 milioane de lei, funcționează de astăzi în condiții optime. Stația de sortare va fi operată de societatea Recons SA”.
Reamintim cititorilor că fosta stație de sortare a Aradului a fost realizată de firma Polaris, pe vremea când aceasta se ocupa de gunoiul menajer al orașului, iar colectarea selectivă era în planul municipalității. După câțiva ani în care nu s-a mai vorbit de ea, Primăria a decis să o retehnologizeze. În aceste zile, modernizarea a fost considerată finalizată dar, potrivit Primăriei, „pentru ca această stație să funcționeze la capacitate maximă este extrem de important ca deșeurile să fie colectate selectiv”.
Zero campanii de informare
Numai că nu e ușor cu colectarea selectivă a deșeurilor în oraș, în condițiile în care nimeni nu s-a străduit să educe populația astfel încât aceasta să se obișnuiască cu selectarea gunoaielor pe care le produce. Câteva comunicate răzlețe, venite de la Primărie ori de la firma care se ocupă acum de colectarea selectivă a deșeurilor municipale, nu pot ține loc de o campanie serioasă, așa că e greu de crezut că arădenii s-au trezit dintr-o dată experții în colectarea selectivă, după ce zeci de ani au aruncat gunoiul unde și cum au știut ei.
Fără probleme de mediu
Potrivit Primăriei Arad însă, va veni momentul în care ne vom obișnui cu colectarea și atunci problemele noastre de mediu vor dispărea. Care sunt pașii de făcut până acolo? Simpli, în viziunea oficialilor, grei în realitate. “Odată cu punerea în funcțiune a stației de sortare închidem acest cerc al Sistemului Integrat de Gestionare al Deșeurilor. De acum încolo, cu ajutorul şi implicarea arădenilor vom colecta din oraș gunoiul, care va fi sortat încă de acasă. În momentul în care ne vom obişnui să respectăm aceste reguli simple de sortare sunt convins că nu vom mai avea probleme nici cu mediul, nici cu Garda de Mediu și vom putea deveni un oraș civilizat, de secol XXI”, a declarat primarul Călin Bibarț în comunicat.
Potrivit anunțului Primăriei Arad, „60% dintre deșeurile pe care le producem pot fi reciclate! Tot ceea ce trebuie să facem este să depozităm deşeurile în locurile special amenajate de unde să fie preluate de către operatorul contractat de municipalitate pentru a fi reciclate. Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face în containere/pubele personalizate pentru fiecare fracție, respectiv: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeurile biodegradabile – maro; deșeuri reziduale – negru.
Totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla sunt deșeurile reziduale. Acestea trebuie să ajungă la depozitul conform al FCC Environment și sub nicio formă nu trebuie abandonate la întâmplare pe domeniul public sau pe terenuri virane private!”. În comunicatul Primăriei nu se mai amintește cum vor ajunge acestea din urmă la depozitul conform.
Trimite articolul
XNormal ar fi ca sortarea sa se faca acolo nu sa oblige aradenii sa selecteze ei gunoiul menajer ca ori cum nu o sa -l faca corect sa fie clar Vor fi destui care vor arunca gunoiul la nimereala Sunt convins de asa ceva.
Cum sa pastrezi intr-o garsoniera de cativa m patrati de exemplu mai multe cosuri de gunoi ca sa poti selecta gunoiul pana cand il duci la tomberonul din coltul strazii?
Părerea mea e ca ar fi bine sa faca RECONS selectarea chiar daca mareste un pic pretul Cu aceasta ocazie creeaza si mai multe locuri de munca Spatii sunt acolo destule .
-
Perfect de acord!
Anyway, îți doresc un 2021 cu împliniri pe toate planurile Adriana! Kiss you babe :X :X
-
In germania nici nu vine sa iti ia gunoiul, tu trebuie sa il duci la locul destinat. acolo adesea este cineva care supravegheaza daca oamenii arunca selectiv si sticlele pe culori, daca dezumfla peturile, daca indoaie cartyoanele, etc.
SChimbarea trebuie sa inceapa cu noi cei de rand.
Vrem o tara ca afara? atunci tre sa ne asumam obligatiile pe care le au cei de afara, nu doar drepturile-
Eu vreau o tara ca afara dar in nici un caz nu ca in Germania sau in general Europa… sloganul asta e vechi si cand a aparut facea trimitere in special spre America, acolo vine sa-ti ia gunoiul ca nu-s batuti in cap ca Europenii
-
Nu-i adevarat, in germania doar peturile tre sa le duci la statii, sau sa le strangi in sacul galben, in rest ai tomberoane de culoare si sunt zile cand se colecteaza fiecare in parte.
-
Bietii oamnei care lucreaza acolo!
Oare au echipament adecvat de lucru? In ce mirosuri stau acolo sarmanii, ii verifica cineva daca sunt la standardele nomale de lucru, daca au dezinfectanti oamenii etc, ?
Ar trebui sa aiba plexiglas la banda ca toti muncitorii din zona industriala, au asa ceva aici?
Nu poti sa iti bati joc de oameni, indiferent ce munci fac!
-
Tata mi-a spus, ca daca nu invat, voi ajunge gunoier!
Cred ca astfel de oameni lucreaza acolo, cu 7 cls, cu abandon scolar.
Nici dracu nu te angajeaza fara 12 clase
Asta e statie de sortare gunoaie? Ha, Ha, Ha.
Na bun, pot fi pusi acolo la munca in folosul comunitatii cei prinsi cersind, vagabondand, cei prinsi cu contrabanda si gainarii prinsi de politie . Nu vor putea spune ca nu au unde munci
-
Subscriu asta!
Uraaaaaaaaaaa ……….
Cum putem vorbi de selectare gunoiului la cetatean, cand operatorul RETIM colecteaza cu aceiasi masina tomberoanele de plastic, metal, sticla si carton de 1100 litri?! E o practica care o vede toti oameni de la bloc! Cei de la Polaris asa cum au fost ei, aveau masini care colectau pe categorii.
AFARA CU RETIM ! INAPOI CU POLARIS!
RETIM SI-A BATUT JOC DE TOATA EDUCATIA PE CARE A APUCAT-O POLARIS SA O FACA.
DE CE PE VREMEA POLARIS SE PUTEA SI ACUMA NU ? CETATENII SUNT DE VINA? EI NU S-AU SCHIMBAT DAR OPERATORUL DA… deci CONCLUZIA?
SPER CA A PUTREZIT MITA IN BUZUNARE SI ATI ARUNCAT-O SELECTIV LA GUNOI!