JA. Domnule deputat Flavius Măduţa, începe o nouă sesiune parlamentară, care stă sub semnul unor tulburări în principalul partid de guvernământ, PSD, şi sub intenţia opoziţiei de a schimba guvernarea…
Flavius Măduţa. Nu sunt acestea priorităţile sesiunii parlamentare. Problemele din PSD sunt create artificial, persoanele şi grupurile care contestă conducerea PSD nu au reprezentativitate. Nu vor fi parlamentari care vor adera la această grupare, pentru că sunt acolo persoane lipsite de credibilitate şi de argumente logice. În ceea ce priveşte opoziţia, de fiecare dată are ca obiectiv schimbarea puterii şi preluarea guvernării. Cred, însă, că acum România are nevoie de stabilitate şi de continuitate, nu de certuri, scandaluri şi instabilitate politică. Venim după un lung ciclu electoral, 2012 – 2014, este momentul ca fiecare să îşi facă treaba la locul său. Sigur că activitatea Guvernului Ponta poate fi îmbunătăţită, suntem departe de a spune că românii au ajuns la un nivel de trai acceptabil, dar spre deosebire de guvernările trecute, care au tăiat salarii şi pensii fără să aibă soluţii pentru oprirea recesiunii economice, rezultatele sunt mult mai bune. Dacă guvernarea se schimbă în 2015, se va invoca din nou greaua moştenire a trecutului, se vor căuta din nou scuze. Anul viitor vor avea loc alegeri, este bine ca cetăţenii să decidă la timpul potrivit cine va forma o majoritate parlamentară şi cine va guverna.
JA. Se discută despre schimbarea sistemului electoral. Dumneavoastră ce sistem electoral susţineţi?
M.A. Personal, susţin sistemul reprezentării proporţionale, votul pe listă. Nu întâmplător, este sistemul folosit şi pentru alegerea parlamentarilor europeni. Nu trebuie să mai permitem să ajungă în Parlament oameni care nu au în spatele lor votul şi încrederea cetăţenilor. Prin acest sistem, votul cetăţeanului este respectat şi fiecare partid este corect reprezentat în legislativ. Dar mai important decât sistemul electoral, cred că este esenţial ca fiecare om care deţine o funcţie, bazată pe votul cetăţeanului, să îşi respecte atribuţiile. Eu am încercat să exercit atribuţiile funcţiei cu onestitate şi bună credinţă. Am stat deoparte de jocurile de interese ale unor grupuri, am încercat să fac o altfel de politică, deşi este foarte greu în România. Nu încerc să găsesc scuze sau să îmi creez o imagine publică dând vina pe alţii. Când cetăţenii vor înţelege bine atribuţiile fiecărei funcţii, vor putea să îi elimine mai uşor pe mincinoşi şi demagogi din politică. Din păcate, sunt unii care încearcă mereu să mintă cetăţenii, să îi trimită la parlamentari cu probleme pe care chiar ei ar trebui să le rezolve.
JA. Puteţi să daţi exemple?
F.M. Sigur. Au fost trimişi la biroul meu parlamentar cetăţeni cărora li s-a spus că ar trebui să obţin în calitate de deputat bani pentru drumurile din municipiu, deşi aceste investiţii sunt clar atribuţii ale administraţiei locale. Este treaba primarului şi a Consiliului Local să asigure fonduri pentru reabilitarea drumurilor, nu a parlamentarilor, şi ar trebui ca cetăţenii să ştie acest lucru. În campania electorală, când au fost aleşi, nu le-au spus cetăţenilor că vor asfalta drumurile dacă primesc bani de la Guvern sau parlamentari, au promis că îşi vor face treaba şi trebuie să se ţină de cuvânt. În cazul şcolii „Mihai Eminescu”, deşi nu am atribuţii pentru a rezolva situaţia sediului, am avansat o soluţie: administraţia locală să cumpere clădirea în care funcţionează şcoala. Primarul a preferat o soluţie politicianistă, de a da vina pe parlamentari sau pe Guvern. Anii trec şi din păcate elevii, părinţii, profesorii sunt în aceeaşi situaţie, într-o şcoală care se degradează şi în care nu se pot face investiţii. În ceea ce priveşte Cetatea Aradului, am susţinut recent o declaraţie politică în Camera Deputaţilor, în care am propus un nou protocol cu Ministerul Apărării, care să poată fi respectat. Am văzut că există intenţia de a redacta un nou protocol, sper ca administraţia locală să includă prevederi pe care să le poată respecta. Dacă erau îndeplinite la timp condiţiile asumate de administraţia locală, azi Cetatea era a Aradului. Ce vină au parlamentarii că Primăria nu şi-a respectat obligaţiile pe care singură şi le-a asumat? În măsura în care unele proiecte ale administraţiei locale sunt bune şi pot să le susţin, nu ezit să o fac. Un exemplu este legat de bazinul de polo din Arad. Este un proiect vechi al administraţiei locale care nu a primit finanţare nici de la guvernarea PDL, nici de la guvernarea PSD, până acum. Am avut anul trecut împreună cu colegul meu Dorel Căprar o discuţie cu ministrul Liviu Dragnea şi am pledat ca unul dintre cele 5 bazine de polo care vor fi construite să fie realizat la Arad. Domnul Dragnea mi-a spus că în 2015 vom obţine acea finanţare şi s-a ţinut de cuvânt, chiar la începutul anului bazinul de polo a primit finanţare. Sper ca administraţia locală să folosească banii corect şi arădenii să beneficieze cât mai repede de acest bazin. În ceea ce priveşte pasajele, nu fug de responsabilitate. Am făcut demersurile necesare pentru asigurarea finanţării, la un pasaj se lucrează la celălalt nu, din cauza firmei care a câştigat licitaţia. Din păcate, aşa se întâmplă în România – se deschid şantiere fără să existe finanţare, de dragul comisioanelor şi al propagandei ieftine. Era mai bine dacă se realiza mai întâi un pasaj şi când sunt bani cel de-al doilea, aşa nu mai apăreau blocaje.
JA. Ce părere aveţi despre proiectul administraţiei locale, de a realiza o parcare în Parcul Eminescu?
F.M. Nu sunt de acord cu acest proiect. Mă bucur că societatea civilă a reacţionat prompt şi argumentat faţă de această intenţie, care presupune evident desfiinţarea parcului. Este important ca arădenii să îşi apere oraşul. Îmi pare rău că nu am putut să particip la proteste, împreună cu familia mea, dar nu am dorit să se interpreteze că au fost organizate politic. Şi aşa s-a încercat discreditarea acţiunilor organizate de arădeni. În Consiliul Local Municipal, consilierii noştri s-au opus şi se vor opune desfiinţării Parcului Eminescu. Parcările sunt necesare, dar se pot realiza în alte zone.
„Cred că este esenţial ca fiecare om care deţine o funcţie, bazată pe votul cetăţeanului, să îşi respecte atribuţiile”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!