ARAD. Dezbaterea momentului este, fără doar și poate, redeschiderea școlilor, prezența fizică a elevilor în clase cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virsului SARS-CoV-2, desigur. Ca noutate, se dorește testarea cu teste rapide, atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice, la primele simptome apărute. Cum se va întâmpla acest lucru faptic, nu pe hârtie, rămâne de văzut, în condițiile în care cele două ministere implicate – cel al educației și cel al sănătății – au început deja să se contrazică, resursa umană calificată cam lipsește, este nevoie de adeverințe semnate de părinți, ba nu este nevoie de ele și așa mai departe.
În acest context, dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, (re)vine cu o soluție, care a fost și implementată la Arad, la începutul pandemiei, dar care din varii motive a trebuit suspendată. Este vorba despre pooling – o metodă folosită la nivel internațional pentru testarea PCR în masă.
Cum ar fi să testăm toate școlile?
Dar iată ce spune directorul DSP Arad, pe pagina sa de socializare: „Cum ar fi să testam toate școlile? Una dintre metodele internaționale de testare PCR în masă este pooling-ul. Asta te ajută să faci un screening cu eficiență si eficacitate maximă cost/beneficiu. În prima parte a pandemiei, la Arad am făcut asta și multe lucruri s-au rezolvat dar, din anumite motive, a trebuit să oprim. Astăzi ne plângem că nu testăm destul, că nu avem cu ce, că folosim teste rapide care au o sensibilitate discutabilă. Mai jos aveți câteva exemple despre ce se întâmplă prin țări civilizate (n.n. vezi link). Am vrea să fim lăsați să facem știință la nivel internațional. Cum ar fi să testăm copiii din tot județul, la școală? Cum ar fi să testam toți profesorii? Cum ar fi să testăm toți muncitorii din zonele industriale? La același preț și în același timp. Pentru că știm, putem, avem cu ce…dar … suntem în România…”
De menționat că un kit de testare RT PCR permite diluții de până la 1:50. În același timp, testele rapide antigen trebuie efectuate în maximum 5 zile de la debut sau 7 zile de la expunere. După acest interval, testele rapide dau rezultate negative, deși încărcătura virală detectată prin RT PCR este mare și scade undeva după 2-3 săptămâni.
Cum funcționează metoda pooling
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat încă din luna iulie a anului trecut recomandările pentru folosirea procedurilor de testare combinată de grup pentru diagnosticarea și monitorizarea SARS-CoV-2.
Pooling-ul sau testarea de grup, cum mai este denumită, presupune combinarea probelor prelevate din aparatul respirator de la mai multe persoane, care pot fi analizate în cadrul unui singur test de laborator pentru depistarea virsului SARS-CoV-2. Acest fel de testare ar permite laboratoarelor să testeze mai multe probe odată, folosind mai puțini reactivi.
Ar putea fi o metodă folositoare, de pildă în cazul studenților/elevilor care s-ar întoarce în colectivitate, a unui grup de muncitori care ar reveni la locul de muncă, în cazul loturilor de sportivi etc., potrivit recomandărilor CDC.
Trimite articolul
XCretinilor, ațat va trebuie sa puneți mana pe copiii noștrii, ca o sa aveți citații la tribunal! Va testați voi, nu copiii noștrii, sa va fie clar!
-
ce e ala pooling?
Satanistii astia nu stiu ce sa mai nascoceasca cu mizeria lor de pandemie. Ce uita slugile lor din Romania ca ratatul asta de Timis, e ca pentru copii romanii s-ar putea sa le dea in cap la propriu. Apoi mai spune jegul asta, sa testeze in zonele industriale. Sa testeze pentru ce? Astia nu isi dau seama ca lumea nu mai crede vrajeala lor? Ce mortii lor de boala e asta ca trebuie sa te testezi ca sa afli daca o ai?
-
Daci, chiar tu vorbești despre testarea elevilor.. În Austria sunt testați de două ori pe săptămână elevii din primar (unde, dacă scrii adevărul, umblă și copilul tău). Și ca să economisim timp (și înjurături din partea ta) iată sursa: https://www.krone.at/2332564 (..”In der Volksschule wird an allen Tagen der Woche im Normalbetrieb unterrichtet. Jeweils am Montag und Mittwoch werden die Schüler per „Nasenbohrertests“ in der Schule unter Aufsicht der Lehrer getestet,…”)
Sub nici o formă ca părinte nu voi accepta asta!!! Fură bani din altă parte domnule Timiș.
-
Ok, nu te obliga nimeni sa faci nimic, dar pana cand copilul meu e vaccinat si imunizat tu sa ti-l tii acasa si sa nu-i dai drumul intre altii. Ce zici asa e bine?
-
Incredibil cat de imbecil poti fi. Tu nu ai auzit pana acum ca vaccinurile nu sunt recomandate pentru copii sub 18 ani ? Covidopat cretinoid
-
si ce realizati? NIMIC ca doar nu ii testati in fiecare dimineata, nu?Elevul testat negativ se duce acasa si dupa masa acesta intra in contact cu un infectat asimptomatic. Se infecteaza si se duce maine la scoala ….. ce se inatmpla?
Lasati copiii in pace sa si termine studiile… va faceti norma cu cei care nu judeca mai mult decat spuneti dvoastra.
Dupa ce ei de vad zilnic in baruri si pe terase…acum cand se intalnesc in scoala ii testezi? Hai chiar… credeti ca suntem toti analfabeti si tampiti,nu stim ce urmariti!
nu au scapat chinezii de virus si vreti sas scapam noi ?
Nu se stie nimic despre acest virus mai ales dupa parererea specialistilor unanima ca germenul a avut un purtator intermediar intre liliac si om. Din acest motiv toate variantele de vaccin pot fi rateuri care sa coste . Este o perioada cand este nevoie de rabdare pana cand se va gasi solutia. Si sa nu mai minta autoritatile de pe Glob ca nu este frumos.