ARAD. Fără violență! Nu este vreun slogan, ci este un fel de concluzie rezultată din datele statistice ale Judecătoriei Arad. Pe rolul instanței, în acest an, până în acest moment, au fost soluționate doar 10 cazuri în care s-au acordat ordine de protecție față de un membru al familiei sau față de o persoană fără vreo legătură de rudenie, ca urmare a unui comportament agresiv, violent. De asemenea, reprezentanții Judecătoriei Arad spun că, în ceea ce pivește ordinele de protecție, pe rolul instanței s-a înregistrat un număr relativ redus de astfel de cauze. „Pe rolul Judecătoriei Arad s-a înregistrat un număr relativ redus de astfel de cauze, având ca obiect pronunţarea unei hotărâri de emitere a ordinului de protecţie. Astfel, în anul 2013 au existat 24 de cauze, din care 8 au fost respinse, 11 admise, o cauză a fost perimată, iar în 4 cauze reclamantul a renunţat la judecată. În anul 2014, până în prezent, au fost soluţionate 10 astfel de cauze, din care 9 au fost admise, iar una a fost respinsă”, a precizat judecătorul Horia Șurtea, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Arad.
Pentru cine poate fi emis?
Un ordin de protecție se poate emite dacă se constată comiterea unui act de violență care poate fi violență verbală (adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare), violență psihologică (impunerea voinței sau controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace), violență fizică (adică o vătămare corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare), violență sexuală (adică agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal), violență economică (adică interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, acum ar fi hrană, medicamente), violență socială (impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate, de prieteni), violența spirituală (adică subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare; impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile). De asemenea, se poate obține un ordin de protecție dacă actul de violență este de natură să pună în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei sau dacă actul este unul de violență în familie, în sensul că este comis de un membru de familie al victimei.
Ca probe, la dosar se pot depune certificate medico-legale dacă vorbim despre violenţă fizică sau înregistrări video dacă ne referim la amenințări, injurii. De asemenea, sunt acceptaţi şi martorii.
Cum funcționează un ordin de protecție?
La Judecătorie, reclamantul trebuie să completeze un formular care echivalează cu o cerere de chemare în judecată. Astfel de cauze se judecă și în perioada vacanțelor judecătorești. Durata ordinului de protecție nu poate depăși 6 luni (de la data emiterii ordinului), iar cererea pentru emiterea acestuia este de competența judecătoriei de pe raza teritorială în care își are domiciliul sau reședința victima. În caz de urgență deosebită, instanța poate emite ordinul de protecție chiar în aceeași zi, pronunțându-se pe baza cererii și a actelor depuse, fără concluziile părților. Însă, de obicei, termenul în acest caz este de aproximativ o lună. Ordinul de protecție se comunică de îndată structurilor Poliției Române în a căror rază teritorială se află locuința victimei și a agresorului. La expirarea duratei măsurilor de protecție, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecție, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecție, viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol. De menționat este că hotărârea prin care se dispune ordinul de protecție este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunțare. Cererile se judecă de urgență, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecție i se poate acorda gratuit asistență sau reprezentarea prin avocat.
Evacuare
Instanța poate dispune ca acel membru al familiei împotriva căruia a dispus un ordin de protecție poate fi evacuat temporar din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate. Instanța poate hotărî să-i limiteze agresorului dreptul de folosință numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât acesta să nu vină în contact cu victima. Agresorul poate fi obligat de către instanță să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate. Instanța îi poate interzice agresorului să intre în contact telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima.
Plata întreținerii
De asemenea, instanța poate dispune și suportarea de către agresor a chiriei și/sau a întreținerii petnru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială.
Închisoare pentru încălcarea ordinului
Organele de poliție au îndatorirea de a supraveghea modul în care se respectă hotărârea și să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare. Încălcarea ordinului de protecție constituie infracțiune – de nerespectare a hotărârii judecătorești – și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an. De menționat este că împăcarea înlătură răspunderea penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!