ARAD. Întreruperea perioadei de şomaj prin intrarea în concediu medical este o portiţă legală uzitată de către şomerii arădeni care doresc să îşi mai prelungească cu câteva săptămâni sau luni perioada în care pot beneficia de indemnizaţie. Practic, şomerii care intră în concediu medical primesc o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75% din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la 100%. Şi nu sunt deloc puţini şomerii care beneficiază de concedii medicale.
Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, aproximativ 200 de arădeni sunt şomeri, dar în acest moment se află în concediu medical, nefiind apţi de muncă. Cazurile concediilor medicale sunt şi ele foarte variate. De la concediile pentru bolile obişnuite, plătite cu 75%, la urgenţele medico-chirurgicale şi afecţiunile grave care dau dreptul şomerului la o indemnizaţie egală cu cea din timpul perioadei de şomaj.
Nu doar boala propriu zisă îi poate ţine pe şomeri acasă, ci şi sarcina sau lăuzia. În această situaţie arădencele primesc 85% din valoarea totală a indemnizaţiei de şomaj, având aceleaşi drepturi ca orice alt angajat.
Financiar, concediile medicale nu înseamnă mai mulţi bani pentru şomeri, însă ele pot aduce un real beneficiu din punct de vedere al prelungirii perioadei de plată a indemnizaţiei. Practic, e posibil ca şomerii să caute o gură de oxigen pentru a se asigura că perioada în care vor rămâne fără bani şi fără serviciu va fi cât mai scurtă.
Din punct de vedere procedural, şomerii care intră în concediu medical trebuie să înştiinţeze în scris agenţia pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistraţi asupra apariției stării de incapacitate temporară de muncă. „Înştiinţarea va cuprinde datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta. Legislaţia prevede un termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical pentru înştiinţarea AJOFM”, a declarat Marinel Henteş, director executiv AJOFM Arad. În situația în care apariția stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au obligația de a înștiința AJOFM Arad în prima zi lucrătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!