Proiectul a fost iniţiat de Primăria oraşului Strasbourg (Franţa) și a reunit oraşele partenere Brno (Cehia), Varşovia (Polonia), Debrecen (Ungaria), Barcelona (Spania) şi Arad.
Tema proiectului vizează relația dintre scriere și ilustrație (litera ca semn al scrierii și litera ca imagine de sine stătătoare), împletirea artei scrisului cu desenul și pictura, precum și perfecționarea scrisului caligrafic până la stadiul de artă vizuală. Intenţiile acestui demers sunt păstrarea, menținerea scrierii tradiţionale, cu mâna, personalizate, ca alternativă la scrisul electronic şi stimularea creativităţii caligrafice și plastice prin activități educative, ateliere și tabere de creație, expoziții, schimburi de experiență, rezidențe de artiști.
În acest context, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad și-a asumat rolul de a organiza și coordona toate aceste activități, preluând o parte din funcțiile formativ-educative ale școlii.
Lansarea proiectului Et lettera – “Drawing words and writing pictures” a avut loc în luna februarie 2011 la Mediateca “André Malraux” din Strasbourg, Franța. De la Biblioteca Județeană „A.D.Xenopol” Arad au participat Florin Didilescu, directorul bibliotecii și Lucia Bibarț, responsabil Imagine și Animație Culturală iar din partea I.S.J. Arad a participat Raluca Martin, inspector de specialitate.
În perioada 22 august – 1 septembrie s-a desfășurat Tabăra de ilustrație de carte de la Bata – ediția a IV-a, județul Arad, la care au particiat 11 tineri din învățământul artistic superior din România, Franța și Cehia precum și 2 elevi de la Liceul de Artă “Sabin Drăgoi” Arad.
A urmat apoi Workshop-ul pedagogic zonal pentru elevi și învățători din mediul rural, care s-a desfășurat în perioada 1 octombrie 2011 – 30 aprilie 2012 în numeroase școli primare din comunele județului Arad. În această acțiune au fost implicați 54 de învățători și 442 elevi din 34 de localități. În perioada 4 -28 noiembrie 2011, învățătorii organizați în patru centre zonale – Chișineu-Criș, Gurahonț, Conop și Arad – îndrumați de profesorul metodist de educație plastică, Elena Cercel, au deprins metoda și tehnicile de lucru, asociind culoarea şi cuvântul. La centrul Chișineu-Criș s-au reunit 8 învățători din Nădab, Șepreuș, Mișca, Vânători, Șimand, Sintea Mică și Țipar, la Gurahonț 13 cadre didactice din Hălmagiu, Poienari, Brusturi, Gurahonț, Pescari și Almaș, la Conop 12 dascăli din Groșii-Noi, Conop, Julița, Lupești, Petriș, Roșia-Nouă, Vărădia de Mureș, Slatina de Mureș, Ususău, Bata și Birchiș, iar la centrul Arad au fost prezenți 21 de învățători din Mândruloc, Sâmbăteni, Vladimirescu, Pecica, Vinga, Felnac, Covăsânț, Chier, Galșa, Șiria, Dud, Tîrnova, Măderat, Cuvin, Miniş și Ghioroc. Cu ocazia acestor întâlniri au fost distribuite și 396 de mape, cu ustensile de desenat și de scris, pentru elevii și învățătorii participanți: hârtie de desen, carioci, acuarele, creioane, gume de șters, pensule, etc.
În luna aprilie, în cele 4 centre zonale au avut loc expoziții locale la care au fost expuse peste 600 de lucrări.
De „Ziua copilului”
Vineri, 1 iunie 2012, de Ziua Copilului, la ora 16.00, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad va vernisa în Secția de artă a Complexului Muzeal Arad, situată pe strada Gh. Popa de Teiuș, la nr. 2-4, et. II, expoziția finală a worshop-ului judeţean de caligrafie și desen. Aceasta va asocia cele 412 lucrări, selectate de prof. Elena Cercel, din totalul celor peste 600 ale copiilor implicați în proiect .
Cu această ocazie, vor fi prezenţi la Arad 179 de copii şi 34 de cadre didactice din judeţ. Toţi copiii participanți la acest workshop vor primi câte o diplomă de participare. În plus, se vor acorda 15 diplome pentru originalitatea compoziției.
Expoziţia Et lettera – “Drawing words and writing pictures” va putea fi vizitată până în data de 10 iunie a.c.
Citiți principiile noastre de moderare aici!