ARAD. În fiecare a treia miercuri din luna octombrie se sărbătoreşte Ziua Eticii Globale, un proiect al Carnegie Council for Ethics in International Affairs din S.U.A., şi o oportunitate globală pentru instituții de a explora rolul eticii într-o lume globalizată. A șaptea zi anuală a eticii globale are drept generic „Etica în acţiune” (#GlobalEthicsDay2020). Etica globală este un concept care a apărut de curând, în contextul globalizării, și analizează și caută soluții etice la provocările lumii contemporane. Problemele care solicită abordări etice la nivel global sunt schimbările climatice, sărăcia, terorismul, drepturile și libertățile omului, imigrația, resursele limitate, discriminarea, afacerile și comerțul internațional, turismul medical și, desigur, mai pot fi menționate multe altele.
În data de 19 decembrie 2013 la iniţiativa doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a înfiinţat Centrul de Bioetică şi Studii Sociale UVVG, în parteneriat cu Universitatea din Padova, Italia. Acesta urma să fie primul centru de acest fel în domeniul educației superioare din România.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, singura instituție din România partener în acest proiect global, a marcat evenimentul printr-o serie de acţiuni la care au participat studenţi şi cadre didactice de la toate facultăţile UVVG. Participanţii au completat postere în care au arătat problemele majore ale eticii și au participat la sesiuni de comunicări organizate pe acest subiect atât de important în ziua de azi. ,,Cred că implicarea tinerilor in acțiunile etice este foarte importantă” a menționat
conf. univ. dr. Maria Sinaci, directoarea Centrului de Bioetică şi Studii Sociale UVVG Arad.
„Ne bucurăm că suntem unicii parteneri din România în acest proiect de o importanţă majoră în contextul globalizării. Studenţii şi cadrele didactice UVVG au înţeles că e şi de datoria noastră să punem accent pe abordările etice, pornind de la un exemplu de conținut etic global şi anume datoria de a-l respecta pe celălalt, oricine ar fi și în orice situație s-ar afla” – a declarat doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!