„De multe ori mi s-a întâmplat să cumpăr un produs electronic și să îmi dau seama că nu am ținut cont de anumite caracteristici, de exemplu energetice, datorită simplului fapt că nu am fost informat suficient. Începând cu 1 ianuarie 2019 furnizorii (importatori, producători sau reprezentanți ai unor companii) au obligativitatea să înregistreze produsele care necesită etichetă energetică în baza de date a UE numită EPREL (R. UE 2017/1369). De la 1 martie 2021 în această bază de date au apărut categorii noi de produse precum frigidere, congelatoare, mașini de spălat vase sau mașini de spălat rufe, iar din septembrie se preconizează apariția altor produse precum becurile sau lămpile. Prin scanarea cu telefonul mobil a codului QR de pe eticheta energetică a produsului, consumatorul va obține o serie de informații importante. De exemplu, în cazul unui frigider se vor obține informații referitoare la: performanța energetică, dimensiunile frigiderului, numărul și tipul compartimentelor și volumul lor individual, garanția oferită de producător, și altele. Personal am verificat informațiile din baza de date EPREL referitoare la un produs și am rămas plăcut impresionat la multitudinea de informații oferite gândindu-mă, probabil ca și dumneavoastră, cât timp aș fi irosit pentru căutarea acestor informații”, a transmis europarlamentarul Botoș.
Trimite articolul
X“…dimensiunile frigiderului, numărul și tipul compartimentelor și volumul lor individual, garanția oferită de producător, și altele” – Aceste date nu ne sunt utile, numarul si tipul compartimentelor, respectiv volumul lor putem vedea in magazin cand ne uitam la produse. Ce ar fi mai important, de exemplu durata medie de viata a produsului, reparabilitatea, anii cat timp se gasesc piese de schimb de cumparat si pretul pieselor de schimb se pare ca in continuare vor fi ignorate. Cei din industrie care fac lobby de ani de zile ca aceste date sa fie trecute cu vederea, se pare ca au cam castigat din nou la nivel european. Pentru politicieni protectia consumatorilor nu este deloc o prioritate, ci mai degraba satisfacerea dorintelor marilor corporatii. De aceea in ziua de azi multe electrocasnice nu mai pot fi reparate, sau unele ar putea fi reparate dar producatorii vand piesele la pretul unui aparat nou. Asta nu este protejarea mediului inconjurator, ci goana dupa bani. PS. lucrez in domeniul reparatiilor si stiu ce zic.
OK. Si care este mesajul? Povestim despre legislatia comunitara si nationala? Sau scopul este doar mentinerea persoanei in memoria colectiva?
O eticheta cu “trecut pe la 5 partide” nu este?