Ţara noastră este trasă la răspundere pentru ineficienţă în a stopa fenomenele dăunătoare mediului. Astfel, dacă nu reuşim să coborâm concentraţiile de substanţe toxice din aer, până la jumătatea anului, România riscă sancţiuni de ordinul zecilor sau chiar a sutelor de milioane de euro. Din fericire, conform Agenţiei de Protecţia Mediului Arad (APMA), oraşul nostru nu se situează printre cele 15 zone din ţară, unde praful depăşeşte concentraţia maximă admisă. Însă, hărţile oferite online de Agenţia Europeană pentru Mediu arată alte probleme cu care se confruntă arădenii.
Transparenţă totală
Pe pagina prtr.ec.europa.eu, oricine poate citi indicii substanţelor din aerul oricărui oraş european. Hărţile oferă o analiză detaliată a poluării din diferite surse, cum ar fi transportul rutier, cel naval, aviaţia, încălzirea locuinţelor, agricultura şi micile întreprinderi (surse difuze). Conform site-ului „poluarea din surse difuze apare pe arii extinse, care de multe ori nu se pot separa. În oraşe, un număr mare de emisii cu volum redus, generate de case şi vehicule, reprezintă împreună o mare sursă difuză de poluare”.
Ce arată hărţile?
Ele dau posibilitatea cetăţenilor să localizeze emisiile de poluanţi atmosferici în zona în care locuiesc. Acestea cuprind emisii de oxizi de azot (NOX), oxizi de sulf (SO2), dioxid de carbon (CO2), amoniac (NH3) şi pulberi în suspensie (PM10), adică particule de praf mai mici de 10 microni (care ucid anual peste 200.000 de europeni). Harta arată gradul de poluare în culori care variază de la verde, pentru valori normale, portocaliu şi roşu pentru o poluare majoră. Cei care accesează harta pot observa că Aradul stă foarte prost în combaterea arderilor provenite din surse non-industriale. Astfel, harta oraşului nostru devine roşie când este vorba de PM10, NOX, CO sau Co2 provenite din surse non-industriale. „Poluarea se datorează lucrărilor de construcţie, traficului, încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă sau arderi ilegale de mirişti”, spune Dana Dănoiu, directorul APMA.
Cum combatem poluarea?
„Prin menţinerea salubrităţii străzilor, consilierea populaţiei să utilizeze transportul în comun sau bicicletele, evitarea arderilor deşeurilor de orice natură, chiar dacă este de origine vegetală. De altfel este interzisă arderea deşeurilor”, precizează Dana Dănoiu.
margareta.szego@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!