D-le deputat, în aceste zile, Camera Deputaţilor dezbate iniţiativa PDL, din 2013, privind reducerea impozitelor şi taxelor, la care PDL Arad a avut o contribuţie importantă, mai ales că printre iniţiatori se numără si cei doi deputati Claudia Boghicevici si dumneavoastră. Ce şanse credeţi că are iniţiativa la vot ?
E.Pistru Din păcate, nu prea mari, având în vedere faptul că Guvernul nu susţine această iniţiativă. Lucru care dovedeşte încă odată, dacă mai era nevoie, clădirea pe minciuni a acestei guvernări, care, pentru a primi voturile românilor, a promis exact ceea ce cerem noi, adică reducerea fiscalităţii, pentru salvarea economiei de la colaps. Imediat după ce au ajuns la putere, socialiştii, în rândul cărora s-au integrat şi liberalii, prin intrarea la guvernare alături de aceştia, s-au prefăcut că au uitat ce au promis. Chiar dacă au ieşit de la guvernare, sunt la fel de vinovaţi ca şi socialişti pentru inventarea celor 36 de taxe şi impozite noi şi de creşterea celorlalte. Un adevărat tăvălug, care, dacă nu se opreşte, va nivela toate sectoarele economiei la cota supravieţuirii sau sub ea. Este o adevărată avalanşă de firme mici şi mijlocii care falimentează din cauza poverii fiscale, adăugând alte zeci de mii de şomeri, deşi Guvernul promisese un milion de noi locuri de muncă.
Totuşi, peste tot în lume bugetele se bazează pe impozitarea profitului firmelor, respectiv a veniturilor fiecărui cetăţean.
E.Pistru Cu o mică, în ghilimele, diferenţă: după ce îşi plătesc impozitele şi taxele firmele pot să asigure salarii decente şi să le rămână suficient pentru dezvoltare şi modernizare. Firmele româneşti nu numai că nu mai rămân cu un fond pentru dezvoltare, dar nici măcar nu mai pot să-şi plătească furnizorii, pentru a continua producţia. De ce ? Pentru că statul socialist este ca o căpuşă, care se hrăneşte cu taxe şi impozite, exploatându-i la sânge pe cei care muncesc. Ţineţi minte lozincile comuniste despre capitalismul putred şi exploatarea omului de către om ? Erau repetate până la obsesie, pentru a masca exploatarea omului de către stat, exact lucrul pe care vor să-l perfecţioneze socialiştii de acum. Împovărate de taxe şi impozite, firmele nu au cum să mai asigure salarii cât de cât decente, nu au bani pentru achiziţionarea materiei prime de calitate, ceea ce duce, inevitabil, la evaziune fiscală. Adică, la diminuarea bugetului de stat.
Unde ne situăm, faţă de alte state, la capitolul taxe şi impozite?
E.Pistru România se află pe poziţia a patra în lume şi pe primul loc în Uniunea Europeană în funcţie de numărul taxelor pe care o companie trebuie să le plătească intr-un an, cu 96 de impozite, nivel de peste două ori mai mare decât cel din alte state europene. Nu degeaba vorbea preşedintele României despre statul obez cărat în spinare de cetăţeanul cocârjat.
Bine, dar unele dintre taxe şi impozite sunt impuse de către FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană…
E.Pistru Aşa spun ei, dar este o minciună mare cât casa. Casa Poporului, vreau să zic, care numai a poporului nu se mai poate spune că este, atâta vreme cât maşina de vot socialistă produce legi împotriva poporului. FMI nu impune nimic, te împrumută cu condiţia să-i arăţi negru pe alb cum vei reuşi să returnezi împrumutul. Dacă demonstrezi că prin măsurile luate vei asigura creştere economică, va spune că este OK, iar dacă îi spui că vei colecta banii din noi taxe şi impozite, iarăşi este OK, pentru FMI, care, ca orice bancă, vrea să-şi recupereze banii şi să-şi încaseze profitul, nu îşi face griji pentru soarta firmelor româneşti, pentru soarta cetăţeanului român, în ultima instanţă. România chiar nu mai avea nevoie, acum, de un acord cu FMI, după ce guvernarea PDL, prin sacrificiul tuturor românilor, reuşise stabilizarea macroeconomică. În loc să continue procesul, guvernarea actuală s-a aruncat cu capul înainte într-o aventură periculoasă, pentru că avea nevoie de bani pentru finanţarea unor proiecte populiste, menită să arunce praf în ochii electoratului. Cetăţeanul de rând se bucură că îi creşte pensia sau salariul, zice că nu-l interesează taxa pe stâlp, taxa pe coşul de la sobă sau creşterea accizei la carburant, dar, din păcate, prea târziu, observă că, de fapt, pe lângă aşa zisa creştere a venitului său, trebuie să scoată din buzunarul propriu alţi bani peste ceea ce plătise înainte pentru întreţinere, servicii, taxe. Statul socialist îţi dă cu o mână şi îţi ia cu două. Iar cel de astăzi, aş îndrăzni să-i spun neocomunist, îţi ia cu trei. Reformulez, nu statul, cei care pretind că reprezintă statul, dar nu se reprezintă decât pe ei şi cercurile lor de interese. Aceşti oameni au venit la putere nu ca să guverneze, ci ca să-şi facă plinul, nu-i interesează ce se va întâmpla cu România şi cu românii, ci aplică deviza „după noi, potopul!”. După ce, prin minciună şi furt, îţi asiguri o majoritate confortabilă, îţi permiţi să faci orice, susţinând că românii care te-au votat îţi dau acest drept. Chiar dacă tocmai ei sunt cei care nu te mai acceptă.
„Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă creşterea fiscalităţii pentru mediul economic şi nivelul de trai al cetăţeanului”
Citiți principiile noastre de moderare aici!