ARAD. Piața energiei va fi din nou reglementată. Decizia a fost luată și urmează să se aplice de la 1 ianuarie până în 2025, prin această decizie urmărindu-se protejarea consumatorilor casnici, salvarea economiei naționale și stoparea inflației, așa cum explică senatorul PSD Arad, Eusebiu Pistru.
„Plafonul maxim de 1,3 lei KWh va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Până atunci rămân în vigoare prevederile și plafoanele actuale”, subliniază încă de la început parlamentarul arădean. Așadar, cetățenii trebuie să fie atenți cu consumul până la 1 ianuarie „pentru că, până atunci, pentru cei care depășesc 255 de KWh se aplică prețurile pe care le au în contract cu furnizorii! Pentru cei care depășesc 255, primele facturi cu prețul reglementat de 1,3 lei/KWh vor veni abia în februarie, pe consumul din ianuarie!”
Pe categorii de consumatori, Pistru transmite că piața va fi reglementată la următoarele prețuri: *consumatorii casnici cu un consum până în 100 KWh/lună vor plăti 0,68 lei/Kwh; *consumatorii casnici cu un consum până 255 KWh/lună vor plăti 0,8 lei/Kwh; *consumatorii casnici cu un consum până în 300 KWh/lună vor plăti primii 255 de KWh cu 0,8 lei/KWh, iar diferența cu 1,3 lei Kwh/lună; *consumatorii casnici cu un consum peste 300 KWh/lună vor plăti 1,3 lei/Kwh; *IMM-urile, școlile, unitățile sanitare, lăcașele de cult, instituțiile publice, producătorii de medicamente vor plăti 1 leu/Kwh; *agenții economici vor plăti 1,3 lei/Kwh; *80% din producția de energie din România va fi supusă prețului plafonat de 1,3 lei/KWh, iar 20% va fi lăsată pentru libera negociere pe piața bursieră.
„Pentru unii dintre consumatorii casnici e posibil să vină facturi mari la curent, inclusiv în luna ianuarie (pentru consumul lunii decembrie). Facturile cu plafonul maxim de 1,3 lei KWh își vor face simțite efectele din luna februarie”, a mai spus Pistru.
În continuare, parlamentarul arădean punctează: „Reglementarea cu plafon maxim, o inițiativă promovată de PSD, înseamnă facturi suportabile pentru următorii doi ani, salvarea economiei naționale – plafonul maximal de 1,3 lei/KWh până-n 2025 aducând predictibilitate, stabilitate și asigurând menținerea sau întărirea competitivității produselor românești, scăderea inflației dar și oprirea speculei. Mecanismul PSD privind energia stimulează economisirea prin prețuri mai mici pentru cei care se încadrează în anumite praguri de consum și, foarte important, permite utilizarea a 2,2 miliarde de euro fonduri europene pentru combaterea sărăciei energetice”.
Trimite articolul
XPoate voi jurnaliștii de casa o intrebati pe Geani si pe fiica lui Pistru câte societăți in domeniul energiei dețin ele si cum de au avut ponturi așa bune la tranzacționarea si intermedierea energiei!!!!
Indiferent de contract, chiar dacă e mai mic!
pana atunci se termina si cu mizeria de ” slava ukraina ” si noi tot cu gaura in buzunar ramanem. mersi?
Mai taci ba pistrutule, te bagi si tu in sama, ca botoxatu !