ARAD. Ponderea cheltuielilor cu pensiile din PIB ar putea fi eliminată din PNRR, conform celor transmise de senatorul social-democrat, Eusebiu Pistru. Acesta a specificat că „una dintre marile realizări sociale ale PSD din acest an va fi eliminarea din PNRR a pragului de 9,4% pondere a cheltuielilor în PIB cu pensiile”. În acest sens, Pistru a detaliat: „Se cristalizează deja o opinie favorabilă României, în urma insistențelor și explicațiilor liderilor și reprezentanților PSD, atât în întâlnirile cu exponenți din familia politică europeană a social-democraților, cât și la nivelul Comisiei Europene, in cadrul discuțiilor cu comisarii și înalții funcționari ai UE. Două sunt argumentele esențiale care justifică temeinicia demersului PSD: nicio altă țară din Uniunea Europeană nu are o astfel de condiționalitate în PNRR, iar în al doilea rând este de neacceptat ca-n următorii 50 de ani să existe astfel de constrângeri bugetare care efectiv să înghețe creșterea pensiilor”.
În continuare, parlamentarul arădean a subliniat: „La acest moment, România are o pondere a cheltuielilor cu pensiile în PIB de aproximativ 9,3%, în condițiile în care media europeană este consistent mai mare, de aproximativ 13%. PSD a considerat întotdeauna că pragul respectiv este o măsură care condamnă la sărăcie, pe termen lung, cea mai mare parte a seniorilor țării, lucru absolut de neacceptat”.
Adio, pensii speciale
În ceea ce privesc pensiile speciale, Pistru a transmis că „PSD susține, fără echivoc, respectarea jalonului din PNRR și eliminarea pensiilor speciale, așa cum e gândită în raportul specialiștilor Băncii Mondiale, în urma acordului cu Ministerul Muncii”. „Nu vor mai exista pensii speciale de zeci de mii de lei/lună, de zeci de ori mai mari decât pensia medie, și nici pensii mai mari decât salariul avut în activitate. Procesul de revenire la normalitate este prevăzut să se desfășoare etapizat, pe o perioadă de 10 ani. Pensiile militare nu sunt încadrate de specialiștii Băncii Mondiale în categoria pensiilor speciale și nu vor fi afectate. Mai mult, până la sfârșitul anului, toate modificările necesare urmează să fie promovate printr-o ordonanță de urgență. Apoi Parlamentul va face o lege unică pentru reglementarea unitară a tuturor celor șase categorii de pensii speciale existente”, a transmis Eusebiu Pistru.
Așadar, conform celor susținute de parlamentarul arădean, ar urma ca vârsta de pensionare să fie de 65 de ani, ca regulă generală și „nu vor mai fi cazuri de polițiști, militari sau magistrați care să iasă la pensie la 45-50 de ani. Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul net avut în activitate. Se are, însă, în vedere, ca regulă, pensia să reprezinte 65% din media salariilor brute dintr-un an de activitate. Pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 din PNRR”.
Trimite articolul
Xhai ca-i tare
vreau sa vad un politist /jandarm/ la varsta de peste 60 de ani alergand după un infractor in varsta de 20-30 de ani….si incercand sa il imobilizeze……………….sa fim seriosi ! Ia vedeti la ce varsta se pensioneaza un politist/jandarm/ in Franta Germania sau SUA si apoi vorbim. hai pa!