ARAD. Senatorul PSD Arad Eusebiu Pistru a transmis, printr-un comunicat de presă, că „indiferent cât de severă este seceta, producția internă acoperă consumul intern, iar România va exporta doar ceea ce depășește necesarul cetățenilor români”.
„Ministerul Agriculturii, prin implicarea directă a ministrului Petre Daea, a luat rapid măsuri în sprijinul fermierilor: *pe terenurile calamitate se poate recolta și pot începe lucrările pentru noile culturi– doar pe 5% din suprafață se menține cultura afectată ca probă pentru acordarea subvențiilor; *a solicitat și a obținut de la Comisia Europeană ca avansul pentru subvenții acordat în luna octombrie să crească de la 50% la 70% – 85%, diferența urmând a fi dată începând cu luna decembrie; *fermierii pot lua acum credite de trei ori mai mari decât valoarea subvenției, pe baza adeverinței de la APIA, pentru a face lucrările agricole necesare”, punctează Pistru.
În ceea ce privește seceta, senatorul a transmis:
„Procesul de evaluare este în plină derulare. Termenele de depunere a documentațiilor privind culturile afectate de secetă sunt 30 august pentru grâu și 15 decembrie pentru porumb și floarea soarelui. Este deci prematur să avansăm acum cifre clare, mai ales pentru că unele zone pot fi calamitate în următoarele săptămâni. După inventarierea tuturor raportărilor se va ști exact cât din suprafața agricolă este afectată de secetă pentru a putea fi luate măsurile de sprijin pentru fermieri.
Dar, subliniez, indiferent cât de mare ar fi seceta, producția națională este mai mult decât suficientă pentru nevoile de consum intern. În plus, Ministrul Agriculturii a anunțat deja că va lua măsuri astfel încât România să exporte doar ceea ce depășește necesarul pentru cetățenii români. Nimeni nu poate exporta fără a exista un control din partea instituțiilor statului. Exportul de produse agricole se face în temeiul unei licențe de export”.
Trimite articolul
XDa da da…sigur… Apropo de sprijin. Si carja este un sprijin…
Pe cand si investitii masive, pe termen lung, in sisteme de irigatii bazate pe mari acumulari de ape pe raurile din judetul Arad ? Altfel, in conditiile climatice, aflate in schimbare in rau, nu se pot face irigatii. Nu se intrevad programele de regularizare a raurilor. Din pacate, majoritatea fondurilor europene sunt destinate carpelilor, nu investitiilor masive, absolut necesare.